Antena 3 CNN Externe Funeralii naționale în Franța pentru cântărețul Johnny Hallyday LIVE VIDEO

Funeralii naționale în Franța pentru cântărețul Johnny Hallyday LIVE VIDEO

Funeralii naționale în Franța pentru cântărețul Johnny Hallyday LIVE VIDEO
09 Dec 2017   •   13:30

Președintele francez Emmanuel Macron i-a adus un ultim omagiu compozitorului, actorului și cântărețului Johnny Hallyday, sâmbătă, în fața bisericii Madeleine din Paris, declarând că acesta a fost "o parte din noi, o parte din Franța", relatează AFP.

"Această zi de sâmbătă din decembrie este tristă, însă a trebuit să vă aflați aici pentru Johnny, pentru că și Johnny a fost aici pentru voi", a spus Macron în fața sicriului cu trupul neînsuflețit al rockerului, în prezența copiilor acestuia, cuvintele șefului statului fiind adresate celor câteva zeci de mii de fani care au venit să-i aducă un ultim omagiu muzicianului.

Fanii lui Johnny Hallyday s-au adunat în număr mare sâmbătă, în Paris, pentru a-și lua rămas bun de la idolul lor, supranumit ''Elvis Presley al Franței'', decedat miercuri la vârsta de 74 de ani.

Cortegiul funerar al rockerului francez, escortat de sute de motocicliști, a înaintat pe Champs Elysees începând de la ora 11:00 GMT îndreptându-se către Biserica Madeleine pentru o ceremonie religioasă.

Johnny Halliday a fost un gigant al culturii populare din Franța. "Nu am întâlnit niciodată un francez care să nu poată să numească mai multe cântece ale lui Johnny Hallyday", a declarat zielele trecute primul ministru Edouard Philippe care a salutat o figură "constitutivă a identității noastre".

Nicolas Sarkozy i-a adus un ultim omagiu vineri și a declarat că odată cu dispariția muzicianului "un fragment întreg din viețile noastre dispare", în timp ce ieșea din capela în care a fost depus sicriul cântărețului.

Mesajele de adio au inundat rețelele de socializare începând de miercuri, iar mesajul "Merci Johnny" va fi proiectat cu ajutorul unei instalații luminoase pe durata întregului weekend pe Turnul Eiffel.

Starul va fi înmormântat în cadrul unei ceremonii intime, luni, pe insula antileză Saint-Barthelemy, unde familia sa deține o proprietate. Corpul său neînsuflețit va fi transportat duminică dimineața cu un zbor direct.

Legenda rock&roll-ului francez, Johnny Hallyday, a murit în noaptea de 5 spre 6 decembrie 2017, în casa sa din Marnes-la-Coquette, în vestul Parisului, unde fusese adus după ce petrecuse șase zile internat într-o clinică.

 

Franţa organizează omagii naţionale pentru două personalităţi de excepţie ale patrimoniului ei cultural, scriitorul Jean d'Ormesson, vineri, şi cântăreţul Johnny Hallyday, sâmbătă, al cărui convoi funerar va străbate celebrul bulevard Champs-Elysees din Paris, informează AFP. Ultimii trei președinți ai Franței, Emmanuel Macron, Francois Hollande și Ncolas Sarkozy, sunt prezenți la funerarii.

Omagiu rock'n'roll

La fel ca în octombrie 1963, când moartea celebrei cântăreţe Edith Piaf şi a academicianului Jean Cocteau s-au produs la un interval scurt una după cealaltă, decesul lui Jean d'Ormesson a precedat cu câteva ore moartea lui Johnny Hallyday, un star naţional al muzicii franceze.

Cântăreţul, care a încântat generaţii de francezi şi spectatori francofoni din lumea întreagă, a vândut peste 100 de milioane de discuri într-o carieră de aproape 60 de ani. El a murit miercuri la vârsta de 74 de ani din cauza unui cancer pulmonar.

Sâmbătă, "un omagiu popular", excepţional şi foarte rock'n'roll îi va fi adus muzicianului. Numeroşi admiratori sunt aşteptaţi pe bulevardul Champs-Elysees, unde vor defila şi 100 de motociclişti, înainte de o slujbă organizată la biserica Madeleine din Paris. Starul va fi înmormântat în cadrul unei ceremonii intime, luni, pe insula antileză Saint-Barthelemy, unde familia sa deţine o proprietate.

Nicolas Sarkozy i-a adus un ultim omagiu vineri şi a declarat că odată cu dispariţia muzicianului "un fragment întreg din vieţile noastre dispare", în timp ce ieşea din capela în care a fost depus sicriul cântăreţului.

Preşedintele Macron, care a declarat într-un comunicat că Johnny Hallyday este "un erou francez", a anunţat că "va lua pentru scurtă vreme cuvântul" în timpul ceremoniei religioase de sâmbătă, în timp ce muzicienii din trupa lui Johnny Hallyday vor interpreta piese clasice din repertoriul acestuia în faţa bisericii.

Mesajele de adio au inundat reţelele de socializare începând de miercuri, iar mesajul "Merci Johnny" va fi proiectat cu ajutorul unei instalaţii luminoase pe durata întregului weekend pe Turnul Eiffel.

"Jean d'Ormesson este un scriitor. Este şi un star, un monument naţional", a declarat Jean-Marie Rouart, membru al Academiei Franceze.

Arhetip al scriitorului de limbă franceză, Jean d'Ormesson a murit în noaptea de luni spre marţi la vârsta de 92 de ani.

Cu ocazia unui discurs susţinut vineri în holul de onoare de la Hotel des Invalides, un moment din centrul Parisului, preşedintele francez Emannuel Macron a declarat: "Jean d'Ormesson a fost acea vară lungă din care, timp de decenii, ne-am încălzit cu lăcomie şi recunoştinţă. Această vară a fost prea scurtă".

"Este tocmai acea claritate a lui (...) care deja ne lipseşte în această zi friguroasă de decembrie", a adăugat preşedintele francez.

La finalul discursului său, şeful statului francez a depus pe sicriul academicianului, învelit cu drapelul naţional, un creion - "un simplu creion", aşa cum dorea Jean d'Ormesson.

Familia scriitorului, numeroşi membri ai Academiei Franceze, foştii preşedinţi Nicolas Sarkozy şi Francois Hollande, miniştri, zeci de personalităţi din universul culturii şi al politicii au asistat la această ceremonie ce a fost precedată de o slujbă religioasă în catedrala Saint-Louis des Invalides.

Trupul neînsufleţit al scriitorului Jean d'Ormesson va fi incinerat în cursul zilei de vineri, "mai târziu", în intimitate, au dezvăluit pentru AFP membrii familiei sale.

Fostul director general al cotidianului Le Figaro va rămâne în memoria francezilor drept unul dintre cei mai mari scriitori populari ai ţării, iar cărţile lui au apărut cu regularitate pe listele de bestselleruri din Franţa.

"Deasupra partidelor, capelelor şi tendinţelor, Jean d'Ormesson aparţine patrimoniului", a declarat Pierre Assouline, scriitor şi membru al Academiei Goncourt - care decernează prestigiosul premiu literar omonim -, în volumul său intitulat "Dictionnaire amoureux des ecrivains et de la litterature".

Jean d'Ormesson a dezvăluit într-un interviu mai vechi că a scris primul lui roman "pentru a impresiona o fată" şi că în acea vreme nu avea "absolut deloc vocaţia de a deveni romancier".

El a revoluţionat însă Academia Franceză luptând pentru a obţine includerea primei femei în acest for de prestigiu, în persoana lui Marguerite Yourcenar, aleasă în 1980.

A 41-a carte - care este şi ultima - a scriitorului va fi publicată în Franţa în luna februarie, sub titlul "Et moi, je vis toujours".

 

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close