Antena 3 CNN Externe Funeraliile preşedintelui polonez nu se amână, în ciuda norului de cenuşă vulcanică

Funeraliile preşedintelui polonez nu se amână, în ciuda norului de cenuşă vulcanică

Funeraliile preşedintelui polonez nu se amână, în ciuda norului de cenuşă vulcanică
Sursa foto: polonia
17 Apr 2010   •   00:00

Polonia şi-a închis vineri seară spaţiul aerian pentru avioanele civile şi totuşi funeraliile naţionale nu se amână. Familia preşedintelui Kacynsky a refuzat să fie schimbată data înmormîntării, aşa că autorităţile fac toate eforturile pentru ca ceremoniile să nu aibă de suferit. Totuşi, este posibil ca unii lideri europeni să nu poată ajunge, din cauza problemelor de trafic aerian.


Autorităţile poloneze au anunţat că funeraliile preşedintelui Lech Kaczynski vor avea loc, chiar dacă şefii de stat şi de guvern străini nu vor putea ajunge la ceremonie din cauza norului de cenuşă vulcanică. Oficialii de la Varşovia spun că vor face orice pentru a respecta decizia familiei fostului lider polonez.

Sicriele Mariei şi al lui Lech Kaczynski vor fi transportate cu un avion care nu are motoare cu reacţie, sensibile la cenuşa vulcanică. Membri familiei Kaczynski au hotărât cum va arăta sarcofagul prezidenţial, care va fi simplu şi elegant, iar piatra va avea culoare albastru chihlimbar.


Sâmbătă, la ora României 13.00, va avea loc o ceremonie în memoria tuturor celor 96 de morţi în accidentul aviatic de la Smolensk. Cinci ore mai târziu, corpurile cuplului prezidenţial vor fi mutate din Palatul prezidenţial în Catedrala Sfântul Ion din Varşovia. La ora 19.00 va avea loc acolo o slujbă în memoria lui Lech Kaczinsky şi a Mariei Kaczinska. Evenimentele de sâmbătă se vor încheia la ora 21, cu un concert comemorativ.

Duminică, la ora 8 dimineaţa, corpurile cuplului prezidenţial vor fi transportate la aeroportul Ocekie de unde vor ajunge pe aeroportul Balice din Cracovia în jurul orei 11.

La ora 15, 80 de delegaţii străine, printre care preşedinţii Statelor Unite, Rusiei sau României, ar trebui să participe la slujba funerară ce va avea loc la Biserica Sfânta Maria din Cracovia. Apoi, cortegiul funerar va porni spre catedrala Wavel, locul odihnei veşnice al cuplului prezidenţial.

Lech Kaczynski şi soţia sa Maria au murit sâmbătă, alături de alte 94 de persoane, într-un accident aviatic în vestul Rusiei.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: înmormântare ceremonie
Parteneri
Elevii care pot avea vacanţa de Paşte prelungită
x close