Antena 3 CNN Externe Furtuna tropicală Ianos face ravagii în Grecia

Furtuna tropicală Ianos face ravagii în Grecia

Bărci răsturnate, catarge de ambarcațiuni de agrement scufundate și valuri care mătură cu furie falezele. Imaginile apocaliptice au fost distribuite de internauți din Grecia, țară care înfruntă deja furia unui fenomen meteo extrem, numit 'medicane' (furtună mediteraneană similară cicloanelor).

Furtuna tropicală Ianos face ravagii în Grecia
de Adrian Iclozan    |    18 Sep 2020   •   12:00

Botezată Ianos, furtuna a fost anunțată de la începutul săptămânii de autorități, care au prognozat că fenomene meteo precum vânturi de peste 150 km/h și precipitații de 300 de l/mp se vor abate peste insulele Ionice și peninsula Peloponez.

Șapte regiuni din vestul țării au fost puse sub alertă și sunt anticipate întreruperi ale curentului electric și inundații.

Ministrul adjunct pentru Protecție Civilă Nikos Hardalias i-a avertizat pe locuitorii din zonele cu risc de inundații să-și găsească temporar locații de ședere alternative iar cetățenii, în general, au fost sfătuiți să-și limiteze deplasările care nu sunt absolut necesare.

Furtuna Ianos ar urma să lovească Grecia în două valuri iar intensitatea vânturilor și a precipitațiilor ar urma să se diminueze de sâmbătă după-amiază.

În 2017, o furtună similară a provocat moartea a zeci de oameni

Fenomenele de tip "medicane" au fost semnalate pentru prima oară în Grecia acum 25 de ani însă în ultima perioadă frecvența lor s-a accentuat, în contextul schimbărilor climatice.

O furtună similară a afectat țara în 2018 iar cu un an în urmă inundațiile declanșate de ploile abundente au ucis 25 de persoane și au lăsat alte câteva sute fără locuință.

×
Subiecte în articol: furtuna tropicala Grecia
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close