Antena 3 CNN Externe Furtuna Xaver a făcut ravagii în vestul Europei. Ploi torenţiale, inundaţii şi rafale de vânt de până la 230 kilometri pe oră

Furtuna Xaver a făcut ravagii în vestul Europei. Ploi torenţiale, inundaţii şi rafale de vânt de până la 230 kilometri pe oră

Furtuna Xaver a făcut ravagii în vestul Europei. Ploi torenţiale, inundaţii şi rafale de vânt de până la 230 kilometri pe oră
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
06 Dec 2013   •   09:40

O furtună puternică a lovit vestul Europei. Cel puţin trei oameni au murit, sute de mii de oameni au rămas fără curent electric iar inundaţiile au provocat haos în transporturi.

Furtuna Xaver, a lovit, mai întâi, nordul Marii Britanii, unde a adus ploi torenţiale şi rafale de vânt de până la 230 de kilometri pe oră. Oamenii care au ieşit din casă abia s-au putut ţine pe picioare. Toate cursele feroviare din Scoţia au fost anulate după ce mai multe linii au fost blocate de copaci doborâţi de vânt. Autorităţile locale anunţă că peste 100 de mii de oameni au rămas fără energie electrică şi gaz.

Xaver s-a dezvoltat într-un sistem intens cu presiune scăzută care se află în insulele Shetland, în nordul Scoţiei, şi se îndreaptă spre sud, crescând în intensitate în sudul Norvegiei şi apoi în sudul Suediei.

Două persoane şi-au pierdut viaţa în Marea Britanie şi o alta, în Danemarca. În largul coastelor Suediei, doi marinari sunt daţi dispăruţi după ce au fost luaţi de un val de la bordul ambarcaţiunii lor.

Germania s-a pregătit să înfrunte cea mai puternică furtună din ultimele cinci decenii. Rafalele de vânt au trecut, pe alocuri, de 130 de kilometri pe oră. Autorităţile locale au mobilizat echipaje suplimentare de pompieri de teamă că furtuna ar putea creşte în intensitate.

Transporturile au fost puternic afectate în toate ţările de pe traseul lui Xaver. Circulaţia trenurilor şi feriboturilor a fost suspendată pe mai multe linii din Olanda, Belgia şi Germania. Sute de curse aeriene au fost anulate pe aeroporturile din Amsterdam, Hamburg şi Copenhaga.

×
Subiecte în articol: furtuna inundatii Marea Britanie
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close