Fuziune nucleară: Cercetătorii americani vor crea o stea pe Terra

29 Apr 2010   •   11:00
Fuziune nucleară: Cercetătorii americani vor crea o stea pe Terra fuziune nucleara

Cercetătorii americani de la un laborator guvernamental încearcă să folosească cel mai mare laser din lume pentru a declanşa o reacţie nuclear atât de intensă precum o stea.
Laboratorul Naţional Lawrence Livermore va încerca testul în această vară, iar cercetătorii speră că dacă vor avea succes să rezolve criza energetică globală prin captarea energieie generată de mini-stea.
Cu toate acestea, testul are şi critici. Fuziunea nucleară, tipul de reacţie cu mare degajare de energie pe care oamenii de ştiinţă din California încearcă să o producă, este visul ştiinţei de peste jumătate de secol.
Dacă se va avea succes cu experimentul, reacţia rezulată va fi mai fierbinte decât centrul Soarelui (peste 100 milioane grade Celsius) şi va genera o presiune mai mare de 100 miliarde atmosfere. Aceasta va zdrobi izotopii de hidrogen cu atât de mare forţă şi căldură încât nucleele lor vor fuziona
Reacţia de fuziune este aceeaşi care alimentează Soarele şi alte stele.
"Este sursa fundamentală de energie din natură," explica Bruno van Wonterghem, manager al proiectului. Colegii acestuia insistă că reacţia nu este periculoasă deoarece controlată.
De asemenea, Van Wonterghem arăta că fuziunea va fi de extrem de scurtă durată: steaua va trăi doar 200 trilioane de secundă şi va măsura cinci microni.
De la acest pas, vor mai trece încă 20 de ani pânpă la utilizarea comercială a descoperirii.
Antena3.ro

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close