Antena 3 Externe Miniștrii de finanțe din G20 au aprobat pactul de taxare cu minim 15% a giganților internetului. "Ungaria și Irlanda nu vor putea submina pactul"

Miniștrii de finanțe din G20 au aprobat pactul de taxare cu minim 15% a giganților internetului. "Ungaria și Irlanda nu vor putea submina pactul"

de Adrian Iclozan    |    10 Iul 2021   •   17:53
Miniștrii de finanțe din G20 au aprobat pactul de taxare cu minim 15% a giganților internetului. "Ungaria și Irlanda nu vor putea submina pactul"
Sursa foto: hepta

Miniștrii de finanțe ai G20 - grupul celor mai dezvoltate economii și al celor mai mari state emergente din lume - au convenit, sâmbătă, la Veneția, asupra măsurilor menite să oprească multinaționalele să își transfere profiturile în paradisuri fiscale.

Acordul pune capăt unei serii de opt ani de dispute cu privire la taxarea marilor corporații iar "binecuvântarea finală" urmează să fie dată de liderii naționali din G20 în octombrie, la Roma.

Pactul asupra taxării prevede o taxă globală de minimum 15% adresată corporațiilor, pentru a preveni "fuga" profiturilor declarate în statele sau regiunile cu fiscalitate mică.

Modificarea legislației taxării la nivel global va schimba și felul în care sunt taxați în prezent giganții internetului, precum Amazon și Google.

Taxarea acestora va ține cont de locul unde corporațiile își vând produsele și serviciile, mai degrabă decât de locul unde sunt sediile companiilor.

Acordul de sâmbătă de la nivelul G20 a fost precedat de înțelegeri similare, succesive, la nivelul G7 și la nivelul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).

Ministrul german de finanțe, Olaf Scholz, a confirmat că toți membrii G20 au agreat pactul.

Janet Yellen, secretarul american al Trezoreriei, a indicat că la nivel global sunt state mai mici care încă se opun uniformizării taxării minime pentru multinaționale, precum Ungaria și Irlanda.

Yellen spune că acestea ar punea fi "încurajate" să se alăture pactului dar acordul lor nu este "esențial".

"Acordul prevede un mecanism care poate fi folosit pentru a garanta că state care fac opoziție nu sunt în măsură să submineze pactul prin utilizarea paradisurilor fiscale", a precizat ea.

Membrii G20 generează peste 80% din PIB-ul global, 75% din comerțul mondial și reunesc 60% din populația planetei.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close