Antena 3 CNN Externe Statele G7 dezvăluie cum vor ajuta Ucraina în cazul unui nou atac al Rusiei

Statele G7 dezvăluie cum vor ajuta Ucraina în cazul unui nou atac al Rusiei

Statele membre G7 - grupul celor mai dezvoltate economii ale lumii - au semnat o declarație în care detaliază sprijinul pentru Ucraina în vederea aderării acestei țări la NATO și la Uniunea Europeană.

Statele G7 dezvăluie cum vor ajuta Ucraina în cazul unui nou atac al Rusiei
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Iul 2023   •   17:02

Documentul menționează sprijinul economic și de securitate pe termen lung pentru Ucraina, ca urmare a invaziei rusești, precum și susținerea unei agende reformiste care va oferi țării "buna guvernanță necesară pentru a avansa în aspirațiile sale euro-atlantice".

Ce spun statele G7 că vor face pentru Ucraina:

  • Asigurarea unei forțe sustenabile capabile să apere Ucraina în prezent și să descurajeze agresiunea rusă în viitor prin furnizarea de echipamente militare moderne, pe uscat, în aer și pe mare, prin schimbul de informații și prin instruirea forțelor ucrainene;
  • Consolidarea stabilității și a rezilienței economice a Ucrainei, inclusiv prin eforturi de reconstrucție și de redresare, pentru a crea condițiile propice promovării prosperității economice a Ucrainei, inclusiv a securității sale energetice;
  • Furnizarea de sprijin tehnic și financiar pentru nevoile imediate ale Ucrainei care decurg din războiul din Rusia, precum și pentru a permite Ucrainei să continue punerea în aplicare a agendei de reforme eficiente, care vor sprijini buna guvernanță necesară pentru a avansa în direcția aspirațiilor sale euro-atlantice;

În declarație se mai spune că, în cazul unui viitor atac armat al Rusiei, G7 va oferi Ucrainei o asistență rapidă și susținută în materie de securitate, inclusiv echipamente militare moderne și ajutor economic.

Citește și: "Aderarea Ucrainei la NATO acum înseamnă război cu Rusia" | Consilierul lui Biden rupe tăcerea

De asemenea, G7 va impune costuri pentru Rusia în cazul unei viitoare agresiuni.

Declarația grupului recunoaște, de asemenea, "necesitatea instituirii unui mecanism internațional pentru remedierea daunelor, a pierderilor și prejudiciilor cauzate de agresiunea rusă".

În schimbul acestui sprijin, Ucraina se obligă să facă reforme "pentru a sublinia angajamentele sale față de democrație, statul de drept, respectarea drepturilor omului și a libertății presei", să își plaseze economia pe o "traiectorie durabilă" și să consolideze controlul civil asupra armatei.

×
Subiecte în articol: Ucraina Rusia G7 NATO
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close