Antena 3 CNN Externe Gaddafi a acceptat un plan de pace pentru Libia

Gaddafi a acceptat un plan de pace pentru Libia

Gaddafi a acceptat un plan de pace pentru Libia
Sursa foto: Foto: novinky.cz
11 Apr 2011   •   09:11

Liderul libian Muammar Gaddafi a acceptat, duminică seara, o "foaie de parcurs" pentru încetarea conflictului din Libia. Proiectul a fost propus de mai mulţi lideri africani, care s-au întâlnit cu preşedintele de la Tripoli.

Deocamdată, nu se cunosc prea multe detalii privind conţinutul documentului. Se pare totuşi că acesta prevede încetarea imediată a focului şi crearea unor coridoare umanitare pentru distribuirea de ajutoare.

Tot duminică seara, rebelii au recucerit oraşul Ajdabia, din nord estul ţării. Victoria a fost sărbătorită cu mare fast în Bengazi, fieful opozanţilor lui Gaddafi.

În vreme ce rebelii şi trupele guvernamentale continuă să se lupte, comunitatea internaţională încearcă să găsească o soluţie politică pentru acest conflict. Mai mulţi lideri africani au sosit duminică la Tripoli, pentru a negocia cu Muammar Gaddafi. După câteva ore de tratative, liderul libian a acceptat un plan menit să instaureze pacea în regiune.

"De asemenea, lansăm un apel către NATO să înceteze bombardamentele şi să dea o şansă armistiţiului", a declarat Jacob Zuma, preşedintele Africii de Sud.

Luni, liderii africani urmează să se întâlnească şi cu rebelii din Libia, pentru a-i convinge să accepte "foaia de parcurs".

"Miniştrii mei şi şefii de stat se vor întâlni mâine (astăzi, luni - n.r.) şi cu cealaltă parte implicată în conflict, ca să vorbească cu toată lumea şi să prezinte soluţia noastră politică pentru rezolvarea problemei din Libia", a completat Zuma.

Toată lumea aşteaptă acum cu sufletul la gură să vadă dacă rebelii vor accepta şi ei planul de pace. Aceştia au afirmat în repetate rânduri că nu vor semna niciun armistiţiu decât dacă Gaddafi pleacă de la putere.

 

×
Subiecte în articol: Muammar Gaddaffi Libia
Parteneri
Record de viteză pe un drum naţional din România
x close