Antena 3 CNN Externe Gaddafi a ordonat sabotarea conductelor de petrol: Libia va deveni o nouă Somalia

Gaddafi a ordonat sabotarea conductelor de petrol: Libia va deveni o nouă Somalia

Gaddafi a ordonat sabotarea conductelor de petrol: Libia va deveni o nouă Somalia
Sursa foto: Foto: arabianbusiness.com
23 Feb 2011   •   17:15

Robert Baer, un fost agent CIA, actual editorialist pentru publicaţia Time, susţine că a aflat din surse "bine poziţionate" că Muammar Gaddafi plănuieşte să saboteze infrastructura petrolieră a Libiei, în cazul în care va pierde puterea.

Sursa acestuia a declarat că Gaddafi a ordonat serviciilor de securitate să înceapă sabotarea mai multor conducte, urmând să oprească livrarea către porturile mediteraneene. Această acţiune este menită a servi drept mesaj pentru triburile rebele: ori Gaddafi, ori haosul.

Aceeaşi sursă susţinea, acum două săptămâni, că în Libia este de neconceput să izbucnească revolte ca în Egipt sau Tunisia. Acum, însă, colonelul Gaddafi este disperat ştiind că a pierdut armata şi se mai poate baza doar pe loialitatea tribului său şi pe aproximativ 5.000 de oameni loiali din cadrul forţelor speciale.

"Libia va deveni o nouă Somalia" şi "am bani şi armament pentru a lupta multă vreme" sunt declaraţiile lui Gaddafi, conform sursei din Libia. Colonelul plănuieşte să stârnească haos în teritoriu, eliberând din închisoare deţinuţii militanţi islamişti, pe care îi vede atacând rebelii şi trupele străine.

Sursa libiană susţine că Gaddafi este instabil din punct de vedere psihologic, simţindu-se trădat de media şi popor, iar ameninţările pe care le face pot fi doar o cacealma. Totuşi, dacă trupele pe care se bazează îi sunt într-adevăr loiale, Gaddafi este în stare să provoace un război civil în Libia.

×
Subiecte în articol: Muammar Gaddaffi Libia revolta Somalia petrol
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close