Antena 3 CNN Externe Gates: Europa s-ar putea confrunta cu sute de rachete iraniene

Gates: Europa s-ar putea confrunta cu sute de rachete iraniene

Gates: Europa s-ar putea confrunta cu sute de rachete iraniene
Sursa foto: robert gates
18 Iun 2010   •   03:40

Informaţiile americane arată că Iran ar avea capacitatea de a ataca Europa cu "zeci sau chiar sute " de rachete, ceea ce a contribuit la decizia administraţiei Obama de a consolida apărarea antirachetă, declara secretarul american al apărării, Robert Gates .

Citând ameninţarea crescând iraniană, SUA anunţa în septembrie planuri de integrare a apărării terestre şi maritime antirachetă din cadrul aliaţilor NATO din Europa, sub numele de "abordarea adaptivă în faze".

"Unul din elementele de informaţii care au contribuit la decizie este conştientizarea faptului că dacă Iran ar lansa un atac cu rachete asupra Europei, nu ar fi doar o rachetă sau două, ci mult mai multe," declara Gates în faţa Congresului SUA, adăugând că ar putea fi vorba de "zeci sau chiar sute de rachete."

Gates s-a arătat încrezător că interceptorii americani de rachetă aflaţi în dezvoltare "vor oferi posibilitatea de a apăra trupele, bazele, unităţile noastre din Europa şi aliaţii."

Gates arăta că este deosebit de important ca aceste rachete interceptoare să fie instalate până în 2020 nu numai din cauza ameninţării cu rachetă din Iran şi Coreea de Nord, dar şi din cauză că "cred că până în 2020, am putea vedea această ameninţare şi din partea altor state, mai ales dacă nu avem succes în oprirea Iranului de la a construi arme nucleare."

Anterior, Gates a încercat să calmeze temerile Rusiei că noua abordare americană a apărării antirachetă din Europa, diminuând capacitatea sistemului de a contracara un atac la scară largă din Rusia.

 

"Apărara noastră antirachetă nu are capacitatea de a ne proteja contra unui arsenalului avansat, dezvoltate, al Federaţiei Ruse. Drept urmare, scutul antirachetă american nu va afecta apărarea strategică a Rusiei," sublinia Gates .

"Ruşii ştiu că rachetele noastre de interceptare sunt proiectate să intercepteze un număr limitat de rachete balistice lansate de state precum Iran sau Coreea de Nord?.

 Antena3.ro

×
Subiecte în articol: robert gates
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close