Antena 3 CNN Externe Gates: NATO este în criză, aliaţii trebuie să investească în apărare

Gates: NATO este în criză, aliaţii trebuie să investească în apărare

Gates: NATO este în criză, aliaţii trebuie să investească în apărare
Sursa foto: robert gates
24 Feb 2010   •   21:19

Alianţa nord-atlantică se confruntă cu o "criză" deoarece statele europene nu au investit în apărare de ani buni şi au devenit mai potrivnice forţelor militare, aprecia secretarul american al Apărării, Robert Gates.
O lipsă de elicoptere şi avioane de transport în alianţă este un exemplu al nivelurilor mici de cheltuieli militare ce au afectat misiunea NATO din Afganistan, sublinia Gates .
"Acum, alianţa se confruntă cu probleme sistemice foarte serioase, pe termen lung," declara oficialul într-un discurs în faţa ofiţerilor şi oficialilor din alianţă.
Într-un mesaj deschis către aliaţi, Gates arăta că o criză bugetară ce afectează organizaţia nord-atlantică reprezintă simptomele "unor probleme mai adânci " a modului cum NATO stabileşte priorităţile şi cum percep societăţile europene rolul armatei.

"Demilitarizarea Europei- unde mari pături din public şi clasa politică sunt potrivnici forţelor militare şi riscurile ce decurg de aici- a ajuns de la o binecuvântare în secolul 20 la a fi un impediment în a atinge securitatea reală şi o pace durabilă în sec. 21", crede Gates .
El crede că percepţia de slăbiciune a aliaţilor ar putea fi "o tentaţie pentru agresiune" din partea unor state ostile.
Lipsa de finanţare şi echipament complică eforturile operaţiunile militare comune din Afganistan şi alte părţi, arăta acesta. "De exemplu, de mulţi ani suntem conştienţi că NATO are nevoie de mai multe avioane de transport marfă şi mai multe elicoptere de toate tipurile- totuşi tot nu le avem" .
Oficialul american sublinia că aceasta are un impact direct asupra operaţiunilor din Afganistan.
NATO mai are nevoie de asemenea de mai multe aparate pentru realimentare şi drone pentru supraveghere.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: NATO robert gates
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close