Antena 3 CNN Externe Germania acuză SUA că vinde gazele la "prețuri astronomice"

Germania acuză SUA că vinde gazele la "prețuri astronomice"

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a reproșat miercuri mai multor țări că vând la prețuri foarte ridicate gazele menită să le înlocuiască pe cele din Rusia.

Germania acuză SUA că vinde gazele la "prețuri astronomice"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Oct 2022   •   16:51

"Anumite țări, chiar prietene, au adesea prețuri astronomice. Asta creează o problemă", a declarat Habeck (foto) într-un interviu acordat ziarului regional Neue Osnabruecker Zeitung".

Ministrul a precizat cerut Comisiei Europene să "discute" cu statele respective, notează AFP.

Sursa citată menționează că Robert Habeck s-a referit în primul rând la furnizorii americani, în contextul în care ponderea gazului natural lichefiat (GNL) provenind SUA în importurile europene a crescut de la 28% anul trecut la 45% în prezent.

La începutul lui septembrie, Rusia a sistat livrările de gaze naturale în Germania, după ce anterior a redus semnificativ volumele livrate acestei țări, pe fondul sancțiunilor occidentale impuse ca răspuns la invazia din Ucraina.

Înainte de război, gazul rusesc reprezenta 55% din importurile germane de acest tip.

SUA, furnizorul de avarie după pentru statele europene, după ce rușii au tăiat gazul

Drept urmare, Berlinul a fost nevoit să își diversifice furnizorii și a crescut considerabil volumul achizițiilor de gaze naturale lichefiate (GNL), mult mai scumpe.

La fel au procedat și alte țări europene, orientându-se în special către Statele Unite,

Ministrul german citat de AFP a mai estimat că UE trebuie "să orchestreze un comportament de achiziții inteligent și sincronizat (...) astfel încât diferitele state din Uniune să nu liciteze unele împotriva altora".

Berlinul a anunțat săptămâna trecută un plan de asistență în valoare de 200 de miliarde de euro pentru plafonarea prețului la gaze, atât pentru populație, cât și pentru economia germană.

Inițiativa a fost criticată de alte țări europene, în special de Franța și Italia, care au acuzat Germania că acționează individual.

×
Subiecte în articol: Robert Habeck gaz SUA Rusia
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close