Antena 3 CNN Externe Gaza: Soldat israelian, acuzat că a ucis două femei când fluturau un steag alb

Gaza: Soldat israelian, acuzat că a ucis două femei când fluturau un steag alb

Gaza: Soldat israelian, acuzat că a ucis două femei când fluturau un steag alb
07 Iul 2010   •   14:29

 

Armata israeliană a acuzat unul din proprii soldaţi de uciderea a două femei palestiniene, care au fost împuşcate în timp ce fluturau steaguri albe, în timpul războiului din Gaza.

 

Lunetistul este singura persoană acuzată pentru uciderea civililor în timpul războiului de trei săptămâni lansat la finele anului 2008.

Anchetatorii arătau că au descoperit dovezi că soldatul a deschis focul asupra victimelor, care se aflau într-un grup de persoane ce flutura un steag alb.

Martorii au descris cum le-a împuşcat pe Majda Abu Hajjaj, 35 de ani,  şi mama sa, Salma Abu Hajjaj, 64 de ani.

În cadrul unor audieri anterioare, soldatul susţinea că a tras spre picioarele lor şi nu a vrut să le ucidă.

El sublinia că a considerat că viaţa camarazilor săi era în pericol pe măsură ce grupul de 30 de persoane se apropia de un post militar.

Ofensiva lansată în 2008 de Israel în Fâşia Gaza pentru a opri atacul cu rachete asupra sudului ţării a dus la un număr de 1400 de palestinieni ucişi şi 13 israelieni, ceea ce a declanşat numeroase critici internaţionale.

Actualul process vine pe fondul continuării  presiunilor pentru ca anumiţi oficiali şi soldaţi să fie acuzaţi de crime de război pentru rolul în operaţiune.

Asemenea cazuri sunt deosebit  de jenante pentru Israel şi au făcut dificilă deplasarea în străinătate a unor oficiali de top, care se tem să nu fie arestaţi.

De altfel, grupurile pentru apărarea drepturilor omului susţin că decizia armatei de a acuza soldatul de crimă, alături de alte acuzaţii de comportament  necorespunzător al altor soldaţi reflectă conştientizarea faptului că siguranţa soldaţilor este în pericol în străinătate.

 

Antena3.ro

 

×
Subiecte în articol: razboiul din gaza armata israeliana
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close