Antena 3 CNN Externe Gazprom a redus tranzitul de gaze prin Ucraina | Prețul gazului în Europa a crescut marți cu 68%

Gazprom a redus tranzitul de gaze prin Ucraina | Prețul gazului în Europa a crescut marți cu 68%

Prețurile gazelor în Europa au crescut marți din cauza reducerii de către Gazprom rusesc a tranzitului de gaze prin Ucraina cu 68% din volumul garantat din acordul de tranzit cu Federația Rusă.

Gazprom a redus tranzitul de gaze prin Ucraina | Prețul gazului în Europa a crescut marți cu 68%
Sursa foto: hepta
de Alexandra Ionescu    |    12 Apr 2022   •   13:24

Totodată, livrările printr-un alt gazoduct rusesc, Nord Stream, au fost efectuate aproape la capacitate maximă de tranzit, informează Bloomerg.

În timp ce livrările rusești nu au fost întrerupte până acum din cauza invaziei ruse a Ucrainei, iar volumele au crescut chiar la nivelurile de dinainte de război în unele zile, investitorii au monitorizat îndeaproape dinamica aprovizionării în ultimele luni.

Potrivit strategului european al gazelor de la Morgan Stanley, Martijn Rats, prețurile gazelor din Europa pe cele mai scurte contracte reflectă o primă de risc de 20-40% din cauza posibilității de întreruperi.

Contractele futures pe gaz la principalul terminal TTF din Olanda au crescut cu 3% la 103,12 euro pe MWh sau 1.182,52 dolari pe mia de metri cubi. Luni, spre comparație, prețul a fluctuat în jurul a 100 de euro pe MWh (1.146,65 dolari la mia de metri cubi).

Acordul de tranzit între NJSC Naftogaz din Ucraina și PJSC rusă Gazprom a fost încheiat la sfârșitul anului 2019 pentru o perioadă de cinci ani. Acesta prevede rezervarea de către Gazprom a capacităților de tranzit în valoare de 65 de miliarde de metri cubi. m (178 milioane metri cubi/zi) în 2020 și 40 miliarde metri cubi (110 milioane metri cubi/zi) în 2021-2024.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina gaz Gazprom
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close