Antena 3 CNN Externe Gena care dublează șansele unei forme grave de COVID-19, descoperită de cercetătorii polonezi

Gena care dublează șansele unei forme grave de COVID-19, descoperită de cercetătorii polonezi

Oamenii de știință polonezi au descoperit o genă despre care spun că dublează riscul de a dezvolta o formă severă de COVID-19. Acest lucru ar putea ajuta medicii să identifice persoanele care sunt cele mai expuse riscului unei boli grave.

Gena care dublează șansele unei forme grave de COVID-19, descoperită de cercetătorii polonezi
de Cerasela Stafie    |    13 Ian 2022   •   16:16

Având în vedere că reticența față de vaccin este un factor important ratelor mari de deces cauzate de coronavirus în Europa Centrală și de Est, cercetătorii speră că identificarea oamenilor cu cel mai mare risc de dezvoltare a unei boli severe îi va încuraja să se vaccineze și le va oferi acces la opțiuni de tratament mai intensive în cazul unei infecții.

”După mai bine de un an și jumătate de muncă, a fost posibil să se identifice o genă responsabilă pentru o predispoziție de a se îmbolnăvi grav după contactarea COVID-19”, a declarat ministrul polonez al Sănătății Adam Niedzielski, potrivit Reuters.

”Acest lucru înseamnă că în viitor vom puteai dentifica persoanele cu predispoziție de a suferi serios de pe urma virusului.” a adăugat.

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Bialystok au descoperit că gena a fost al patrulea cel mai important factor care a determinat severitatea bolii produse de COVID-19, după vârstă, greutate și sex.

Gena este prezentă la aproximativ 14% din populația poloneză, față de 8-9% în Europa în ansamblu și 27% în India, a spus Marcin Moniuszko, profesorul responsabil de proiect.

Alte studii au arătat, de asemenea, importanța factorilor genetici în dezvoltarea SARS- CoV - 2. În noiembrie, oamenii de știință britanici au declarat că au identificat o versiune a unei gene care ar putea fi asociată cu un risc dublu de insuficiență pulmonară cauzată de COVID-19.

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close