Antena 3 CNN Externe General rus: Noul tratat privind armamentul trebuie să excludă armele din spaţiu

General rus: Noul tratat privind armamentul trebuie să excludă armele din spaţiu

General rus: Noul tratat privind armamentul trebuie să excludă armele din spaţiu
Sursa foto: arme spatiu
11 Iun 2009   •   15:54

Noul pact de reducere a armelor strategice cu SUA trebuie să interzică orice fel de arme ofensive din spaţiu, declara comandatul Forţelor de Rachete Strategice a Rusiei.
?Ţara noastră este interesată în includerea limitărilor nu numai în privinţa numărului de focoase nucleare, ci şi a numărului de vehicule de livrare în noul tratat de reducere a arsenalului. De asemenea, dorim menţinerea interzicerii privind desfăşurarea de arme strategice, ofensive sau defensive, în afara graniţelor naţionale, interzicerea oricărui fel de arme ofensive în spaţiu şi o folosire mai eficientă a inspecţiei şi schimbului de date stabilit conform START 1 ," declara generalul Nikolai Solovţov .
Rusia şi SUA negociază acum un tratat ce să înlocuiiască ?Strategic Arms Reductions Treaty (START 1)? , ce expiră în decembrie.
Conform acestuia, Rusia şi SUA ar trebuie să reducă numărul focoaselor nucleare la 6000 şi vehiculele de livrare la 1600.

Un raport al Departamentului american de stat, Rusia are 3909 focoase nucleare şi 814 vehicule, inclusiv rachete balistice intercontinentale, rachete balistice cu lansare de pe submarin şi bombardiere strategice, faţă de cele 5.576 focoase şi 1.198 vehicule ale SUA.
Momentan SUA dezvoltă un program de apărare naţională privit ca urmaş al ?Strategic Defense Initiative (SDI)?, numit Războiul Stelelor în anii 80. Conform SDI, SUA trebuia apărate de forţe terestre şi din spaţiu de un atac cu rachete nucleare.
Conform declaraţiilor unui oficial rus, noul tratat de reducere a arsenalului nuclear ar putea fi negociat până la vizita din luna iulie a preşedintelui american la Moscova.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: arme nucleare
Parteneri
Ucigașul interlopului Emi Pian, condamnat definitiv la 10 ani de închisoare
x close