Antena 3 CNN Externe Generalul croat Ante Gotovina a fost condamnat pentru crime împotriva umanităţii

Generalul croat Ante Gotovina a fost condamnat pentru crime împotriva umanităţii

Generalul croat Ante Gotovina a fost condamnat pentru crime împotriva umanităţii
Sursa foto: Foto: mojevijesti.ba
15 Apr 2011   •   18:46

Doi lideri ai armatei croate au fost acuzați de crime împotriva umanităţii, persecuţie și crime de război împotriva sârbilor, în timpul conflictelor armate din Iugoslavia, informează BBC.

Judecătorii de la Haga l-au condamnat pe Ante Gotovina la 24 de ani de închisoare, iar Miladen Markac a primit 18 ani de penitenţă, ca urmare a evenimentelor din 1995, când cei doi au condus armata croată în regiunea Krajina împotriva sârbilor din regiune.

Un al treilea acuzat în procesul de la Haga, Ivan Cermak, a fost achitat de toate învinuirile care i-au fost aduse.

„Operaţiunea  furtună” din 1995 a reprezentat o ofensivă puternică a armatei croate în regiunea Krajina, contolată de sârbi încă de la începutul războiului, în1991. Armata croată, condusă de Gotovina şi Markac, a bombardat puternic zona determinând mulţi sârbi să se retragă. Aproximativ 200.000 de oameni au fost împinşi înspre Serbia şi cel puțin 150 au fost ucişi.

Vestea condamnării celor doi lideri militari a fost primită cu huiduieli de croaţii strânşi pe străzile din Zagreb pentru a vedea deznodământul procesului, cei doi lideri militari fiind consideraţi eroi naţionali în Croaţia.

×
Subiecte în articol: razboi
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close