Antena 3 CNN Externe Generalul Qassem Soleimani, cel mai important comandant militar al Iranului, a fost ucis de SUA

Generalul Qassem Soleimani, cel mai important comandant militar al Iranului, a fost ucis de SUA

Cel puţin opt persoane au fost ucise în noaptea de joi spre vineri în timpul bombardamentului asupra unui convoi pe aeroportul din Bagdad, la trei zile după atacarea ambasadei americane de către demonstranţi pro-iranieni, au anunţat oficiali ai serviciilor de securitate, transmite AFP.

Generalul Qassem Soleimani, cel mai important comandant militar al Iranului, a fost ucis de SUA
Sursa foto: Foto: Wikipedia
03 Ian 2020   •   08:19

Aceste persoane au fost ucise atunci când mai multe proiectile au căzut asupra unui convoi al Hashd al-Shaabi, coaliţie de organizaţii paramilitare preponderent pro-iraniene, care în prezent sunt integrate structurilor statului irakian, au precizat sursele citate sub protecţia anonimatului.

Preşedintele Donald Trump a postat pe Twitter imaginea drapelului american, fără alte comentarii, la scurt timp după anunţul morţii generalului iranian Qassem Soleimani, în noaptea de joi spre vineri în timpul unui raid asupra unui convoi pe aeroportul din Bagdad, informează AFP.

Pentagonul a confirmat că Donald Trump a dat ordinul ca generalul iranian să fie ucis."La ordinul preşedintelui, armata americană a luat măsuri defensive decisive pentru a proteja personalul american aflat în străinătate, ucigându-l pe Qassem Soleimani", se arată într-un comunicat al al Departamentului american al Apărării.

"Acest atac a avut drept scop descurajarea unor planuri viitoare de atac iraniene", se arată în comunicat, în care se adaugă că SUA vor continua să adopte măsurile necesare pentru a-i proteja pe americani şi interesele americane pe glob.

Pentagonul a mai precizat că generalul Soleimani a organizat atacurile din ultimele luni asupra bazelor coaliţiei din Irak şi a aprobat atacurile asupra ambasadei SUA din Bagdad de săptămâna aceasta.

Hashd al-Shaabi, coaliţie de organizaţii paramilitare preponderent pro-iraniene din Irak, a informat vineri că numărul doi al coaliţiei, Abou Mehdi al-Mouhandis, precum şi generalul iranian Qassem Soleimani au fost ucişi "într-un raid american".

Qassem Soleimani, şeful Forţei Qods al Gărzilor Revoluţionare însărcinată cu operaţiunile externe ale Iranului, a exercitat, în special începând din 2018, o influenţă cheie în negocierile politice vizând formarea unui guvern în Irak. Influentul general ucis la vârstă de 62 de ani era unul din cele mai populare personaje din Iran, fiind considerat un adversar redutabil al SUA şi al aliaţilor săi.

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close