Antena 3 CNN Externe George Floyd, înmormântat în Houston, orașul său natal

George Floyd, înmormântat în Houston, orașul său natal

Funeraliile lui George Floyd au început în Houston, Texas, iar sute de oameni s-au adunat să-l conducă pe ultimul drum.

George Floyd, înmormântat în Houston, orașul său natal
Sursa foto: Hepta
de Claudia Simion    |    09 Iun 2020   •   20:46

La funeraliile de astăzi, care au loc la The Fountain of Praise Church, e permis accesul pentru doar 500 de persoane, familie și apropiați de-ai lui George Floyd.

Sicriul cu trupul său neînsuflețit va fi luat de la biserică și va fi dus la un cimitir din Pearland, din sudul Houstonului, pentru a fi îngropat alături de mama lui.

Afro-americanul, ale cărui ultime cuvinte au fost "Nu pot să respir", a murit luna trecută în Minneapolis, după ce un polițist alb l-a apăsat cu genunchiul pe gât minute întregi. Ultimele clipe din viața lui au fost filmate de martori cu telefoanele mobile.

Incidentul a fost urmat de săptămâni întregi de proteste atât în Statele Unite ale Americii, cât și în țări din Europa. Manifestanții și-au exprimat nemulțumirea față de modul în care au acționat autoritățile.

Democratul Joe Biden, candidat la președinția SUA, aflat în Texas, a fost în vizită la familia lui George Floyd pentru a le transmite condoleanțe.

„Sunt o familie incredibilă, până și cea mică era acolo, fetița lui care a spus «Tata va schimba lumea», iar eu cred că tatăl ei chiar va reuși să schimbe lumea”, a declarat, pentru CBS, Joe Biden.

Biden a mai spus că moartea lui George Floyd a fost „unul dintre marile puncte de inflexiune din istoria americană”.

Moartea lui George Floyd, marcată de proteste de amploare

Proteste violente au avut loc în mai multe orașe din SUA, zile la rând, manifestanții cerând să se facă dreptate, iar oamenii legii să plătească pentru faptele lor.

Săptămâna trecută au fost orgnizate proteste, atât în Londra, chiar în fața Parlamentului, cât și în în Paris și alte orașe din Franța, inclusiv Lille și Lyon.

"Înțelegem dorința oamenilor de a-și exprima punctul de vedere și au dreptul să protesteze, dar problema în acest caz e că ne aflăm în pandemie. Le-aș spune celor care vor să protesteze: Vă rog, nu o faceți. Trebuie să punem sănătatea publică pe primul loc în acest moment", spunea secretarul de stat în Ministerul de Interne al Marii Britanii, Priti Patel, pentru Sky News.

Solidaritatea oamenilor a fost demonstrată și în Germania. Mii de protestatari au umplut și centrul Berlinului, afișând mesaje precum "Nu justiție, nu pace". Manifestanții au părut calmi inițial, însă ulterior mai multe geamuri ale unor magazine au fost distruse, iar pe pereții unor clădiri au apărut mesaje ce făceau referire la moartea lui George Floyd. Au avut loc proteste, sâmbătă, și în alte orașe germane, cum ar fi Köln sau Dusseldorf.

×
Subiecte în articol: George Floyd
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close