Antena 3 CNN Externe Georgia acuză Rusia de implicare în tentativa de lovitură de stat

Georgia acuză Rusia de implicare în tentativa de lovitură de stat

Georgia acuză Rusia de implicare în tentativa de lovitură de stat
Sursa foto: armata georgiana
06 Mai 2009   •   01:36

Autorităţile georgiene au anunţat marţi, înainte de începerea exerciţiilor NATO, că au dejucat o tentativă de lovitură de stat şi au acuzat Rusia de susţinerea rebelilor, ceea ce a dus la replici dure la Moscova.

După câteva ore de incertitudini şi confuzie, Ministerul de Interne a anunţat că revolta care a izbucnit la baza militară Muhrovani, situată la circa 19 de kilometri de capitală, s-a încheiat, fără violenţe, prin predarea majorităţii rebelilor, după negocieri, a precizat el. Numărul şi revendicărilor lor nu au fost precizate.
Circa 30 de tancuri şi transportatoare blindate au intrat în baza militară la circa trei ore după ce au apărut informaţii despre o revoltă militară. Oficialii gerogienu nu au precizat câţi din cei 500 de militari de la bază ar fi fost implicaţi în evenimente, dar comandantul a fost arestat împreună cu alţi şapte ofiţeri. Alţi trei au fugit, iar poliţia a anunţat că a reţinut 13 civili.
Ministul georgian al Apărării David Siharulidze declara că rebeliunea era menită a întrerupe exerciţiile militare cu NATO ce încep miercuri şi ar trebui să dureze o lună la o bază militară a aviaţiei la câţiva kiloemtri de Muhrovani.

"Situaţia este sub control. Calmul şi ordinea domnesc în toate celelalte unităţi militare", a dat asigurări preşedintele Mihail Saakaşvili. "Planul era să organizeze o revoltă de mare amploare la Tbilisi şi să acţioneze împotriva suveranităţii Georgiei şi împotriva integrării europene şi euroatlantice a Guvernului georgian", a afirmat el.

Potrivit autorităţilor georgiene, conspiratorii ar fi vrut să îl asasineze pe preşedinte. În aceste condiţii, Saakaşvili i-a reproşat ministrului georgian de interne Vano Merabişvili toleranţa excesivă faţă de criminali, potrivit Interfax. "Toleranţa la noi a căpătat un caracter periculos. Nu mai putem tolera realitatea criminalilor formaţi deja în rândul militarilor. Ei se adună, organizează tot felul de petreceri, discută planuri, iar noi nu luăm în serios?, a declarat Saakaşvili după înăbuşirea revoltei, potrivit unei înregistrări video dată publicităţii de Ministerul de Interne.

Acest episod intervine într-un context tensionat deja, în condiţiile în care Georgia urmează să găzduiască, începând de miercuri, exerciţiile militare ale Alianţei Nord-Atlantice, aminteşte AFP. Rusia cere anularea lor, pentru că ar încălca principiile acordului pentru încetarea focului încheiat după conflictul din august 2008.

În plus, Georgia se află într-o perioadă de instabilitate politică. Opoziţia manifestează de aproape o lună la Tbilisi pentru a cere demisia lui Mihail Saakaşvili, acuzat de derive autoritare şi criticat pentru modul în care a gestionat conflictul cu Rusia. Autorităţile georgiene au sugerat în repetate rânduri că opozanţii lor politici sunt susţinuţi direct de Moscova.

Saakaşvili nu a acuzat direct Rusia pentru evenimentele de marţi, însă i-a cerut vecinului să din nord să evite provocările, în condiţiile în care relaţiile dintre cele două ţări sunt în continuare extrem de tensionate.

Dar un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, Şota Utiaşvili, a fost mult mai direct: "Dispunem de informaţii potrivit cărora rebelii erau în contact direct cu ruşii, primeau ordine din partea lor şi primeau bani din partea lor", a spus el. "Planul era coordonat de Rusia, cel puţin pentru a perturba exerciţiile militare ale NATO, cel mult pentru a organiza o rebeliune militară de mare amploare în Georgia", a adăugat el.

La Moscova, Kremlinul şi Ministerul de Externe au respins acuzaţiile. Dovedesc "imaginaţia bolnavă şi comportamentul iresponsabil al conducerii georgiene", a spus viceministrul de externe Grigori Karasin.
"Ultimele acuzaţii ale Georgiei împotriva Rusiei demonstrează imaginaţia bolnavă şi comportamentul iresponsabil al conducerii Georgiei", afirmă Grigori Karasin, adjunctul ministrului rus de Externe.
Întrebat în legătură cu acuzaţiile preşedintelui Saakaşvili la adresa Rusiei, un oficial de la Kremlin a declarat: "Să consulte un medic".
Georgia susţine că Rusia este implicată în organizarea unui complot care ar viza perturbarea manevrelor militare NATO, înlăturarea administraţiei de la Tbilisi şi asasinarea preşedintelui Mihail Saakaşvili.
Ambasadorul rus la NATO a catalogat acuzaţiile privind implicarea Rusiei drept "absurde".
În vreme ce Pentagonul a afirmat că revolta de la baza militară din Georgia pare să fie un incident izolat, dar a dat asigurări că monitorizează în continuare situaţia.
"Pare un incident destul de izolat", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Bryan Whitman, adăugând că revolta s-a încheiat. El a refuzat să comenteze acuzaţiile georgiene la adresa Rusiei.
Antena3.ro

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close