Antena 3 CNN Externe Georgia. Parlamentul are un nou sediu, la Kutaissi

Georgia. Parlamentul are un nou sediu, la Kutaissi

Georgia. Parlamentul are un nou sediu, la Kutaissi
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
27 Mai 2012   •   12:09

Georgia a inaugurat sâmbătă, în prezenţa preşedintelui Mihail Saakaşvili noul sediu al Parlamentului său, care a fost transferat din capitala Tbilisi la Kutaissi (centru), cu ocazia Zilei Independenţei, marcate şi de o defilare militară, relatează AFP.
   
"Această nouă clădire a Parlamentului nostru este un simbol al noii Georgii", a declarat preşedintele acestei foste republici sovietice, în cadrul ceremoniei de deschidere a primei sesiuni parlamentre în al doilea oraş ca mărime din ţară.
   
Această sesiune inaugurală a fost doar simbolică, deoarece lucrările de construcţie nu s-au încheiat încă. Deputaţii vor continua să se reunească în capitala Tbilisi până în toamnă.
   
"Construcţia noii Georgii este departe de a se fi încheiat", a subliniat preşedintele, care a demarat acest proiect în valoare de 83 de milioane de dolari în acest oraş industrial cu 186.000 de locuitori.
   
Observatorii au denunţat însă proiectul, apreciind că este vorba despre o pierdere de bani. Alţii apreciază că acest însă că acest lucru va conferi un suflu nou oraşului Kutaissi.
   
"Oraşul nostru era un loc uitat, acum renaşte. Nu putem fi mai fericiţi de-atât", a declarat pentru AFP Nanuka Maisuradze, care asista sâmbătă la o defilare militară organizată cu ocazia Zilei Independenţei.
   
Lucrările au fost îndoliate de moartea unei femei şi a fiicei sale, în 2009, în timpul detonării cu explozibil a unui monument al soldaţilor din al Doilea Război Mondial pentru a face loc noului Parlament.
   
Ziua Independenţei marchează anual eliberarea Georgiei de sub Imperiul rus în 1918. Armata Roşie a preluat apoi controlul asupra ţării în 1921, iar Georgia şi-a obţinut independenţa de Uniunea Sovietică în 1991.
   
Mii de soldaţi au defilat cu aceast ocazie, o paradă care a inclus tancuri, avioane de luptă şi, pentru prima dată, material militar de fabricaţie georgiană, între care avioane fără pilot şi lansatoare de rachete.

×
Subiecte în articol: Georgia parlament mutare Mihail Saakasvili
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close