Antena 3 CNN Externe Georgia vrea un dialog extins cu Rusia

Georgia vrea un dialog extins cu Rusia

Georgia vrea un dialog extins cu Rusia
30 Iun 2010   •   23:39

 


Preşedintele georgian Mihail Saakaşvili a declarat că ţara sa este pregătită pentru un dialog extins  cu Rusia, la doar câteva zile după ce liderul rus a respins orice progres în relaţiile dintre cele două state, atât timp cât Saakaşvili este preşedinte.

 

"Nu avem niciun interes în confruntarea cu Rusia. Suntem pregătiţi pentru dialog cu ei, inclusiv actuala conducere rusă. Îi recunoaştem  ca parteneri în discuţii. Dorim să avem negocieri cu ei, dar având în vedere că Georgia este un stat suveran şi independent care doreşte să fie partenerul lor ", declara liderul georgian Consiliului Naţional de Securitate.

El a mai adăugat că este pregătit să aibă un dialog  "extins" pentru normalizarea situaţiei din fostele republici georgiene, inclusiv revenirea persoanele refugiate în 2008 ca urmare a războiului de cinci zile ruso-georgian pentru Osetia de Sud, "fără precondiţii."

"Normalizarea vizează revenirea a până la 500.000 de refugiaţi georgieni la casele lor".

Saakaşvili nu a specificat, totuşi, cum ar corespunde "averea în vedere" a suveranităţii georgiene şi integreităţii teritoriale cu poziţia Rusiei faţă de fostele republici georgiene Abhazia şi Osetia de Sud, care acum sunt state independente.

În cadrul unei întâlniri la Universitatea Stanford, preşedintele rus Dmitri Medvedev a exclus orice îmbunătăţire a relaţiilor cu Georgia sub actuala conducere.

În plus, a subliniat că în pofida numeroaselor presiuni de a reveni asupra recunoaşterii independenţei republicilor georgiene separatiste, Moscova le va trata ca state suverane.

 

Antena3.ro

 

×
Subiecte în articol: Dmitri Medvedev
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close