Antena 3 Externe Germania: Afluxul masiv de cetăţeni sârbi şi macedoneni trebuie să fie oprit imediat

Germania: Afluxul masiv de cetăţeni sârbi şi macedoneni trebuie să fie oprit imediat

de G.S.    |    13 Oct 2012   •   10:16
Germania: Afluxul masiv de cetăţeni sârbi şi macedoneni trebuie să fie oprit imediat Foto: Mediafax/AFP

Berlin susţine ca scutirea de viză pentru cetăţenii sârbi şi macedoneni să fie ridicată pentru a contracara afluxul de cereri de azil care vin din aceste ţări, a afirmat vineri ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, relatează AFP.
   
"Afluxul masiv de cetăţeni sârbi şi macedoneni trebuie să fie oprit imediat", a declarat ministrul.

Conform ministerului, solicitanţii de azil ce provin din Serbia erau 1.395 în septembrie, adică mult mai mulţi ca în lunile precedente (496 în iulie şi 324 în iunie).
   
Iar situaţia este aceeaşi pentru macedoneni: numărul lor a trecut de la 215 în iulie, apoi la 620 în august şi în final la 1.040 în septembrie, conform statisticilor publicate de minister.
   
Ministerul care aparţine CSU, partid conservator bavarez membru al coaliţiei guvernamentale condusă de cancelarul Angela Merkel, apreciază că Germania se confruntă cu un "abuz în creştere al dreptului la azil" care nu este "acceptabil".
   
Pentru a opri acest aflux, ministrul susţine ca scutirea de viză acordată de UE acestor două state din 2010 să fie suspendată cât mai repede posibil.
   
"În paralel cu alte state membre, Germania a solicitat de urgenţă comisarului competent Cecilia Malmstrom (înzestrat cu Afaceri interne) şi preşedinţiei cipriote care din 2010 iau în considerare o modificare a reglementării vizelor în acest sens să îşi încheie demersurile", explică ministrul, citat într-un comunicat.
   
La începutului săptămânii, Secretarul de stat belgian pentru Migraţie şi Azil, Maggie De Block, s-a deplasat la Belgrad pentru a solicita cetăţenilor sârbi, mai ales minorităţilor rome şi albaneze care locuiesc în sudul sărac al Serbiei, să nu mai solicite azil în Belgia.
   
De la eliminarea vizelor pentru cetăţenii sârbi în decembrie 2009, mai multe state europene s-au confruntat cu un aflux important de solicitanţi de azil pentru motive economice ce proveneau din Serbia, majoritatea fiind romi şi albanezi.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close