Antena 3 CNN Externe Germania își retrage trupele din Turcia

Germania își retrage trupele din Turcia

Germania își retrage trupele din Turcia
Sursa foto: Foto: Wikipedia
07 Iun 2017   •   12:46

Cabinetul de miniştri al cancelarului german Angela Merkel a aprobat miercuri retragerea trupelor Bundeswehr (armata germană) de la baza aeriană de la Incirlik, din sud-estul Turciei, după un diferend diplomatic între cele două ţări, au informat surse diplomatice, citate de agenţia DPA. 

Trupe germane sunt staţionate la Incirlik, bază situată în apropierea graniţei cu Siria, ca parte a luptei împotriva grupării teroriste Statul Islamic, dar Turcia a interzis parlamentarilor germani să viziteze baza. 

Cel mai probabil relocarea trupelor va avea loc în cursul acestei luni, dar ministrul apărării german, Ursula von der Leyen, trebuie să gestioneze modul în care va fi suplinită absenţa acestora în contextul participării Germaniei la coaliţia condusă de SUA împotriva SI. 

Relocarea celor 260 de militari germani şi a echipamentelor militare, inclusiv a avioanelor de recunoaştere de tip Tornado, la o bază aeriană din Iordania va dura circa două luni, notează DPA. 

Luni, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu precizase, într-o conferinţă de presă susţinut alături de omologul său german Sigmar Gabriel, că vizitele parlamentarilor germani "sunt posibile în prezent la baza NATO din Konya, nu la Incirlik". 

Contactele parlamentarilor de la Berlin cu militarii germani aflaţi în misiune în Turcia au constituit o sursă de tensiune în relaţiile bilaterale. Ankara nu şi-a schimbat punctul de vedere: baza aeriană de la Incirlik - utilizată de NATO, inclusiv de aviaţia americană - aparţine Turciei, care este singura în măsură să ia decizii legate de acest obiectiv militar. 

Gabriel reafirmase luni poziţia ţării sale, potrivit căreia, conform Constituţiei Germaniei, forţele armate sunt controlate de parlament, prin urmare parlamentarii trebuie să poată vizita trupele staţionate în străinătate. Ministrul de externe german insistase că refuzul Ankarei de a permite vizitele la Incirlik nu permite alte opţiuni: "Regret, deşi vă cer înţelegere, deoarece din motive de politică internă va trebui să ne mutăm militarii".

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Germania turcia trupe armata retragere
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close