Antena 3 CNN Externe Germania va intra în recesiune dacă livrările de gaze ruseşti vor fi oprite

Germania va intra în recesiune dacă livrările de gaze ruseşti vor fi oprite

Germania s-ar confrunta cu o recesiune bruscă dacă livrările de gaze din Rusia sunt întrerupte, au declarat miercuri principalele institute economice ale țării, iar guvernul a spus că războiul din Ucraina prezintă ”riscuri substanțiale” pentru cea mai mare economie a Europei.

Germania va intra în recesiune dacă livrările de gaze ruseşti vor fi oprite
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    13 Apr 2022   •   13:25

O oprire bruscă a aprovizionării cu energie a Rusiei ar încetini creșterea economică la 1,9% în acest an și ar duce la o contracție de 2,2% în 2023, au spus aceștia.

Președinții a trei comisii parlamentare germane au cerut marți ca Uniunea Europeană să impună cât mai curând un embargo asupra petrolului rusesc.

Însă un sondaj publicat miercuri a arătat că majoritatea germanilor sunt dezamăgiți de această idee.

”Dacă s-ar întrerupe aprovizionarea cu gaze, economia germană ar trece printr-o recesiune puternică”, a declarat Stefan Kooths, vicepreședinte și director de cercetare privind ciclurile economice la Institutul Kiel pentru Economia Mondială.

În raportul său lunar, Ministerul Economiei al Germaniei a spus că războiul din Ucraina „conferă riscuri substanțiale” pentru economie, dar a fost greu de cuantificat efectele: „Depind în mare măsură de durata și intensitatea războiului”.

Conform noilor estimări revizuite publicate miercuri de cele cinci institute economice, Ifo (München), DIW (Berlin), IfW, IWH (Halle) şi RWI (Essen), Produsul Intern Brut al Germaniei ar urma să crească în acest an cu 2,7%, faţă de un avans de 4,8% prognozat anterior, pentru ca în 2023 să avanseze cu 3,1%. Aceste cifre sunt prevăzute în scenariul de bază elaborat de institutele economice.

Ministerul Economiei a spus că în lunile următoare rata inflaţiei determinată de preţurile la energie şi incertitudinea cauzată de intervenţia rusă în Ucraina sunt de natură să cântărească în consumul privat, informează Reuters.

Fluxurile comerciale și lanțurile de aprovizionare au fost afectate de război, a spus acesta, adăugând: „Incertitudinea cu privire la evoluțiile economice viitoare rămâne în mod corespunzător ridicată”.

×
Subiecte în articol: Germania gaze recesiune Rusia Război Ucraina
Parteneri
Gestul șocant făcut ucigașul Mirelei. S-a întâlnit cu sora ei
x close