Antena 3 CNN Externe Germania sărbătoreşte 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului

Germania sărbătoreşte 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului

Germania sărbătoreşte 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului
de M.T.    |    08 Noi 2014   •   09:59

Mâine se împlinesc 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, eveniment care a confirmat prăbuşirea sistemului comunist din Europa de Est.

Aniversarea este sărbătorită prin numeroase ceremonii în capitala germană reunificată. 8000 de baloane luminoase formează, în aceste zile, o „graniţă a luminii”, pe traseul zidului care a divizat oraşul aproape trei decenii.

Primarul Berlinului a deschis festivităţile după ce a aprins ultima serie de 25 de baloane, din cele 8000 de pe traseul fostului Zid.

„Am avut norocul să putem vedea căderea paşnică a Zidului Berlinului, a graniţei dintre Est şi Vest şi a Cortinei de Fier în toată Europa”, a declarat Klaus Wowereit, primarul capitalei Germaniei.

Zidul a fost construit în 1961 de regimul comunist est-german, pentru a opri fuga cetăţenilor  în sectoarele Berlinului controlate de puterile occidentale: Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa. 

Oraşul a rămas divizat până în 1989, când regimul a permis trecerea în Vest. Traseul Zidului, între timp demolat, a fost reconstituit cu ajutorul baloanelor cu heliu.

La festivităţi a fost prezent şi fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov, unul dintre oamenii de stat care au contribuit la căderea Zidului.

Mai popular în Germania decât în ţara sa, Gorbaciov a avertizat că tensiunea creşte din nou în Europa, iar un alt război rece nu este exclus.

„Trebuie să avem din nou grijă să nu greşim, să nu ratăm ocazia de a salva tot ce am dobândit, prin luptă, în anii care au trecut”, a spus ultimul lider al Uniunii Sovietice.

Baloanele luminoase conţin mesaje de speranţă de la şcoli, comunităţi religioase şi asociaţii din Berlin.

La finalul ceremoniilor, ele se vor înălţa la cer în prezenţa cancelarului Angela Merkel şi a invitaţilor germani şi străini.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close