Antena 3 CNN Externe Aparatul guvernamental din Germania, infiltrat de suspecți de spionaj în favoarea Rusiei

Aparatul guvernamental din Germania, infiltrat de suspecți de spionaj în favoarea Rusiei

Doi funcționari de rang înalt din Ministerul Economiei de la Berlin sunt investigați de Serviciul german de contrainformații, sub suspiciunea de a fi spionat în beneficiul Moscovei.

Aparatul guvernamental din Germania, infiltrat de suspecți de spionaj în favoarea Rusiei
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    31 Aug 2022   •   16:59

Informația este transmisă de publicația germană Die Zeit, citată de AFP.

Biroul Federal pentru Protecția Constituției (BfV) a deschis o anchetă, după ce angajați din ministerul menționat au exprimat suspiciuni cu privire la cei doi înalți funcționari, responsabili cu probleme energetice, indică Die Zeit.

Ministerul Economiei și Climatului de la Berlin nu a dorit să comenteze situația.

Cei doi responsabili ar fi atras atenția colegilor după ce au susținut poziții proruse și au criticat decizii ale guvernului Olaf Scholz în materie energetică, în special suspendarea, în februarie, a gazoductului Nord Stream 2, menit să lege Rusia de Germania pe sub Marea Baltică.

O analiză atentă a parcursului profesional al celor doi suspecți a relevat că unul dintre aceștia a efectuat o călătorie de studii în Rusia.

Scandalurile de spionaj au tensionat relațiile dintre Berlin și Moscova înainte de invazia Ucrainei

Cei doi oficiali din minister ar avea o "apropiere afectivă" față de Rusia, potrivit săptămânalului german, care menționează, totuși, că serviciile de informații nu ar dispune de probe concrete în cazul lor.

Germania a fost marcată în ultimii ani de mai multe cazuri de spionaj imputate Rusiei iar dependența celei mai mari economii europene de livrările de gaze rusești s-a dovedit a fi un punct slab pentru această țară, de la invazia în Ucraina.

Serviciile germane au semnalat recent că rușii ar spiona antrenamentele soldaților ucraineni în Germania.

Un fost angajat al unei companii de securitate informatică a fost condamnat la sfârșitul lunii octombrie la doi ani de închisoare cu suspendare pentru că a transmis Rusiei date despre Parlamentul german.

Iar în aprilie, un om de știință rus a fost condamnat în Germania la un an de închisoare cu suspendare pentru că a spionat programul spaţial european Ariane în beneficiul Moscovei.

Acuzațiile de spionaj cibernetic împotriva Moscovei au deteriorat, de asemenea, relațiile dintre ruși și germani chiar înainte de ofensiva din Ucraina, amintește AFP.

Foto: steag cu sigla companiei Gazprom alături de drapelul rusesc

×
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close