Antena 3 CNN Externe Germania ar putea trimite mai multe trupe pe flancul estic al NATO

Germania ar putea trimite mai multe trupe pe flancul estic al NATO

Germania ar putea trimite mai multe trupe în Lituania și în alte țări de pe flancul estic al NATO, după ce Rusia a recunoscut oficial două regiuni ale Ucrainei ca independente, a declarat marți ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht.

Germania ar putea trimite mai multe trupe pe flancul estic al NATO
Sursa foto: Getty Images/ Sean Gallup
de Cerasela Stafie    |    22 Feb 2022   •   16:19

”Este clar că trebuie să aplicăm măsuri de descurajare mai stricte”, a declarat Lambrecht într-o conferință de presă comună cu omologul său lituanian, la baza militară Rukla.

"Vreau să subliniez că suntem gata să trimitem mai multe trupe, terestre și aeriene. Suntem gata să trimitem mai multe trupe și în Lituania și să semnalăm că suntem împreună cu partenerii și că suntem un partener de încredere într-o criză", a spus Christine Lambrecht.

Germania evaluează acum nevoile de întăriri și va lua decizii în viitorul apropiat, a adăugat. Implementările nu s-ar limita la Lituania.

"Vorbim despre tot flancul estic al NATO. Urmărim toate acestea și trebuie să ne asigurăm că flancul estic este bine protejat. Acum analizăm ce măsuri suplimentare ar trebui să luăm".

Soldații germani reprezintă aproximativ jumătate dintr-un grup de luptă NATO de 1.100 de oameni din Lituania, care include trupe din Belgia, Republica Cehă, Luxemburg, Țările de Jos și Norvegia.

Întăririle suplimentare posibile semnalate de Lambrecht marți ar urma să vină în plus față de cei aproximativ 360 de soldați germani care se vor adăuga acum la grupul de luptă, în timp ce Norvegia a anunțat planuri de a-și crește participarea cu 50-60 de soldați. Separat, Marea Britanie consolidează grupul de luptă NATO condus de britanici din Estonia cu 800 de militari.

După aceste și viitoarele întăriri așteptate, forțele NATO din țările baltice - Lituania, Letonia și Estonia - se vor dubla aproape și vor ajunge la peste 6.000 de militari în trei grupuri de luptă în fiecare țară, a declarat pentru Reuters ministrul Apărării al Lituaniei, Arvydas Anusauskas.

Trupele NATO din cele trei țări erau în jur de 3.400 la începutul anului.

"După toate completările, Lituania și Estonia vor avea peste 2.000 de soldați NATO. Letonia poate puțin mai puțin, dar totuși destul de mult", a spus el.

NATO a înființat patru grupuri de luptă multinaționale cu puțin peste 1.000 de militari fiecare în Estonia, Lituania, Letonia și Polonia în 2017, după ce Rusia a anexat regiunea Crimeea de la Ucraina. Soldații sunt antrenați pentru a da alarma și pentru a câștiga timp, reținând orice atac până când sosesc întăririle.

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close