Antena 3 CNN Externe Germania vrea expulzarea pentru ?statele-infractor? din zona euro

Germania vrea expulzarea pentru ?statele-infractor? din zona euro

Germania vrea expulzarea pentru ?statele-infractor? din zona euro
Sursa foto: zona euro
18 Mar 2010   •   23:26

Cele 16 state din zona euro ar trebui să aibă posibilitatea de a expulza un membru din club dacă un stat încalcă în mod repetat regulile, declara cancelarul german Angela Merkel .
Având în vedere criza fiscală din Grecia, Europa are nevoie de "un tratat cadru în care să fie posibil ca ultima variantă să excludem o ţară din euro dacă încalcă condiţiile în mod repetat pe termen lung," declara aceasta.
Ea sublinia că actualele reguli din Pactul pentru Creştere şi Stabilitate al UE nu mai sunt suficiente pentru a aborda criza curentă, pe care a descris-o ca cea mai mare provocare a euro.
"Nu am crezut că am putea ajunge în situaţia în zona euro în care o ţară să fie ameninţată cu falimentul," declara cancelarul în timpul unor dezbateri din parlament.
Oricum ea a subliniat că ?nicio ţară nu ar trebui lăsată singură?.
Îndreptându-se spre criza din Grecia, Merkel declara că "sprijinul rapid" nu este răspunsul potrivit şi problema trebuie "atacată de la rădăcină."
"Un spectacol de sprijin rapid nu poate fi soluţia corectă.... nu ar trebui să oferim un ajutor prematur, ci să rezolvăm toate lucrurile. Orice altceva ar fi un dezastru" .
Merkel este de părere că Europa trebuie să evite un ajutor în grabă, "ce nu ar rezolva chestiunile pe termen lung, ci de fapt ar slăbi euro."

Miniştrii europeni de finanţe au susţinut măsurile de austeritate ale Atenei şi au subliniat că planul de rezervă de a salva Grecia de la faliment cu un împrumut de urgenţă este doar o măsură prudentă şi este puţin probabil să fie pus în aplicare.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: zona euro deficit bugetar Angela Merkel
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close