Antena 3 CNN Externe Germanii, chemaţi la vot pentru alegerea cancelarului

Germanii, chemaţi la vot pentru alegerea cancelarului

Germanii, chemaţi la vot pentru alegerea cancelarului
Sursa foto: Alegeri
27 Sep 2009   •   12:48

Germanii sunt aşteptaţi la urne pentru a-i alege pe membrii celui de-al 17-lea Bundestag. Nemţii trebuie să decidă dacă Angela Markel îşi va păstra fotoliul de cancelar, sau dacă stânga va reuşi să îl aducă în fruntea guvernului pe actualul ministru de externe, Frank-Walter Steinmeier.

Uniunea Creştin Democrată a Angelei Merkel a mizat, de la începutul campaniei, pe câteva probleme cheie, precum creştere economică, scăderea impozitelor şi o retragere incertă în timp a trupelor germane din Afganistan. Pe de altă parte, rivalii social democraţi susţin reforme sociale. Ei doresc adoptarea unui salariu minim pe economie de 1.200 de euro până în 2013, o măsură pe care Merkel a refuzat să o ia în timpul mandatelor sale.

Uniunea Social-Creştină, formaţiune politică condusă de Angela Merkel, ar putea câştiga alegerile electorale de duminica din Germania, fiind creditată cu 33% din inteţtiile electoratului.

Pe locul al doilea se află social democraţii actualului ministru de Externe, Frank-Walter Steinmeier, care ar putea obţine o pătrime din numarul total de voturi. Cu toate acestea, SPD ar putea să nu facă parte din viitorul guvern, CDU avându-i aliaţi de data aceasta pe liberal-democraţi, partid preferat de 14% dintre electori.

Autorităţile germane au recurs la măsuri de securitate stricte pentru ziua alegerilor după ameninţările venite din partea talibanilor şi Al-Qaeda. Aceştia cer Guvernului de la Berlin să retragă cei 4.200 de soldaţi aflaţi în misiuni în Afganistan. Ameninţările fundamenataliştilor islamişti nu par însă să-i afecteze pe cei care vor să meargă la vot.

Angela Merkel a devenit cancelar al Germaniei în 2005. Merkel a fost declarată de patru ori consecutiv, din 2006 până în prezent, cea mai puternică femeie din lume de către revista Forbes.

Principalul său rival, Frank-Walter Steinmeier este în prezent ministru de externe. El a crescut politic pe lângă fostul cancelar german Gerhard Schroeder, devenind în 1993 director de cabinet al acestuia.

Uniuniea Creştin Democrată a Angelei Merkel a mizat, de la începutul campaniei pe câteva idei clare, printre care creşterea economică, scăderea impozitelor - mai ales la vârf, amânarea inchiderii centralelor nucleare şi o retragere incertă în timp a trupelor germane din Afganistan.

Pe de altă parte, rivalii social democraţi în fruntea cărora se află actualul ministru de externe, Frank-Walter Steinmeier susţin reforme sociale. Ei doresc adoptarea unui salariu minim pe economie de 1.200 de euro până în 2013, o măsură pe care Merkel a refuzat să o ia în timpul mandatelor sale.

La sfârşitul săptămânii, 26% din electorat era însă nehotărât.

Antena 3

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close