Antena 3 CNN Externe Gest de solidaritate cu Charlie Hebdo din partea autorului danez al caricaturilor cu profetul Mohamed

Gest de solidaritate cu Charlie Hebdo din partea autorului danez al caricaturilor cu profetul Mohamed

Gest de solidaritate cu Charlie Hebdo din partea autorului danez al caricaturilor cu profetul Mohamed
Sursa foto: foto: AGERPRES
09 Ian 2015   •   20:35

Unul dintre autorii danezi ai caricaturilor cu Mohamed, care trăiește sub protecția poliției din 2005, a anunțat vineri că dedică publicației franceze Charlie Hebdo un desen, ale cărui reproduceri au înregistrat imediat vânzări record pe internet, informează AFP, citat de AGERPRES.

În 2005, caricatura lui Kurt Westergaard, care îl reprezenta pe profetul Mohamed având pe cap un turban sub formă de bombă cu fitilul aprins, a fost una dintre cele 12 ilustrații care au indignat lumea musulmană, după ce au fost publicate în Jyllands-Posten în septembrie 2005. Caricaturile au fost publicate în Franța de revista Charlie Hebdo, victimă, miercuri, a unui atac în timpul căruia au murit 12 persoane.

Vineri, Westergaard a redenumit o caricatură din 2009 "Je suis Charlie" (Sunt Charlie) și a anunțat că va oferi toate veniturile ce vor rezulta din vânzările de reproduceri ale acesteia săptămânalului francez. În câteva ore, site-ul de internet al Galeriilor Draupner, situate în Skanderborg (vest), a fost copleșit de comenzi.

"Este fără precedent", a declarat Erik Guldager, proprietarul galeriei de artă unde expune Kurt Westergard. Potrivit lui Guldager, "sute de reproduceri", la prețul de 50 de euro bucata, au fost vândute vineri la începutul după-amiezii.

Ilustrația dedicată publicației Charlie Hebdo reprezintă un bărbat ce merge pe o coardă deasupra unei prăpăstii, ținând într-o mână un stilou, iar în alta coarda atașată de o pancartă pe care este scris "Libertate de exprimare".

După publicarea caricaturii sale, Westergaard, 79 de ani, trăiește sub protecția poliției. La 1 ianuarie 2010, un somalez de 30 de ani, suspectat că ar avea legături cu islamiștii shebab, a dat buzna în casa caricaturistului, înarmat cu un cuțit și o lance, strigând că dorește să-l ucidă pentru ofensă adusă profetului și musulmanilor. Desenatorul a reușit să scape cu viață.



×
Subiecte în articol: Charlie Hebdo
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close