Antena 3 CNN Externe Gest istoric al Reginei Elisabeth. "Aşa ceva era greu de imaginat"

Gest istoric al Reginei Elisabeth. "Aşa ceva era greu de imaginat"

Gest istoric al Reginei Elisabeth. "Aşa ceva era greu de imaginat"
Sursa foto: Foto: Mediafax
27 Iun 2012   •   23:48

Regina Elizabeth a Marii Britanii, care s-a aflat miercuri la Belfast, a dat mâna cu Martin McGuinness, fostul lider al Armatei Republicane Irlandeze (IRA), actualul vicepremier nord-irlandez, într-un gest istoric, scrie Mediafax.

Această strângere de mână s-a produs în spatele uşilor închise, într-un teatru din Belfast, în prezenţa soţului reginei, prinţul Philip, a preşedintelui irlandez Michael D. Higgins şi a premierului Irlandei de Nord, Peter Robinson.

Întâlnirea, care a avut loc în a doua zi a vizitei reginei, marchează o etapă simbolică importantă în reconcilierea în Irlanda de Nord, provincie britanică afectată de un conflict comunitar care a durat peste 30 de ani, soldat cu peste 3.500 de morţi, până la acordurile de pace din 1998.

Martin McGuinness, în vârstă de 62 de ani, de confesiune catolică, a fost lider al IRA, care a luptat împotriva dominaţiei britanice în Ulster în timpul celor 30 de ani de conflict. Membru al partidului Sin Fein, este unul dintre principalii iniţiatori ai procesului care a determinat mişcarea clandestină să depună armele şi un negociator major al acordului de pace din Vinerea Marea în 1998.

×
Subiecte în articol: Belfast lider
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close