Antena 3 CNN Externe Gestul care arată că nord-coreenii se îndreaptă într-o nouă direcţie. Comandantul armatei a fost demis

Gestul care arată că nord-coreenii se îndreaptă într-o nouă direcţie. Comandantul armatei a fost demis

Gestul care arată că nord-coreenii se îndreaptă într-o nouă direcţie. Comandantul armatei a fost demis
Sursa foto: Foto: Agerpres
16 Iul 2012   •   11:39

Comandantul armatei nord-coreene Ri Yong-ho a fost "eliberat din funcţie din cauza unei boli", a anunţat luni agenţia de presă oficială din Coreea de Nord (KCNA). Hotărărârea este una neaşteptată persoana înlăturată fiind unul dintre liderii cercului de apropiaţi ai lui Kim Jong-un, informează AFP.

Ri Yong-ho este unul dintre personajele-cheie care l-au susţinut pe tânărul lider în cursul perioadei de tranziţie din Coreea de Nord, după moartea tatălui său, Kim Jong-il, în decembrie.

Ri Yong-ho a devenit şef al armatei în 2009 şi a fost văzut, în ultimele luni, însoţindu-l pe Kim Jong-un în cursul vizitelor efectuate la baze militare.

În urma unei reuniuni a Biroul Politic a partidului unic aflat la putere, el a hotărât "să îl elibereze pe Ri Yong-ho din toate funcţiile din cauza unei boli".

Partidul Muncitorilor din Coreea este partidul unic aflat la putere în Coreea de Nord. Kim Jong-un a preluat puterea după moartea tatălui său Kim Jong-il, în decembrie.


În Peninsula Coreeană există tensiuni intense după eşecul lansării unei rachete cu rază lungă de acţiune, în aprilie, de către Coreea de Nord, considerată de către Statele Unite şi aliaţii lor un test de rachetă balistică deghizat.

În opinia unor analişti, tânărul lider ar dori să îşi conducă ţara într-o nouă direcţie.

Phenianul afirmă că are nevoie de arme nucleare pentru a se apăra împotriva unei ameninţări atomice americane, dar doreşte, în principiu, să renunţe la arsenalul său în cadrul unui acord internaţional.

Potrivit unui acord încheiat în septembrie 2005, Phenianul a acceptat să îşi anihileze programele nucleare în schimbul unor concesii diplomatice şi economice şi unor garanţii de securitate. Dar Nordul a procedat la două teste nucleare, în 2006 şi 2009.

Nord-coreeni au dat asigurări sâmbătă că sunt pregătiţi să reia negocierile în cadrul grupului de şase ţări asupra domeniului nuclear,


 

×
Subiecte în articol: Coreea de Nord Kim Jong Un
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close