Antena 3 CNN Externe Gesturi extreme într-o iarnă extremă. Cum se luptă Europa cu gerul şi ninsoarea

Gesturi extreme într-o iarnă extremă. Cum se luptă Europa cu gerul şi ninsoarea

Gesturi extreme într-o iarnă extremă. Cum se luptă Europa cu gerul şi ninsoarea
Sursa foto: Foto: framework.latimes.com
03 Feb 2012   •   07:19

Europa rămâne îngheţată de valul de frig polar care s-a extins acum pe tot continentul şi va persista cel puţin până la sfârşitul săptămânii. Numeroase şosele şi căi ferate sunt blocate de zăpezi iar aprovizionarea cu gaz şi energie electrică este tot mai dificilă.

Ucraina continuă să deţină tristul record al celor mai mulţi morţi de frig din această iarnă. Alţi 20 de oameni şi-au pierdut viaţa în ultimele 24 de ore, în care temperatura a coborât, în unele regiuni, la minus 30 sau chiar 35 de grade.

În Polonia, unde frigul a făcut ieri încă nouă victime, poliţiştii comunitari îi caută pe oamenii fără adăpost, pentru a-i salva de la îngheţ. Mulţi dintre aceştia s-au adăpostit pe lângă centralele de termoficare, unde este ceva mai cald.

În Albania, avocatul poporului a făcut un gest cu valoare simbolică: a adunat de pe stradă 50 de romi fără adăpost, inclusiv femei şi copii, şi le-a oferit găzduire în birourile sale, până va trece iarna.

Gerul a cuprins şi Vestul Europei, care s-a bucurat, până acum, de o vreme mai blândă. Situaţia pare cea mai gravă în Italia, unde ninsorile abundente au lăsat mii de familii fără curent electric. Mai multe trenuri au fost anulate sau oprite în drum de zăpadă.

Tot iarna grea se află la originea unei uriaşe ciocniri în lanţ într-un tunel de autostradă de lângă Milano. Accidentul, în care au fost implicate zeci de vehicule, s-a produs după ce o maşină a derapat pe o placă de gheaţă formată pe carosabil. 34 de persoane au fost rănite, fără ca viaţa să le fie în pericol

Asprimea iernii pune şi probleme mai serioase: concernul OMV a raportat scăderea cu 30 la sută a cantităţii de gaz livrate de Rusia. Gazprom susţine, însă, că a sporit la maximum livrările pentru a nu-i lăsa pe europeni pradă frigului.







×
Subiecte în articol: ger frig iarnă Europa morti prognoza meteo
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close