Antena 3 CNN Externe Gigantul rus Gazprom, anchetat de Comisia Europeană. Compania este suspectată pentru abuz de poziţie dominantă

Gigantul rus Gazprom, anchetat de Comisia Europeană. Compania este suspectată pentru abuz de poziţie dominantă

Gigantul rus Gazprom, anchetat de Comisia Europeană. Compania este suspectată pentru abuz de poziţie dominantă
Sursa foto: Foto: Agerpres/Tanjug
de M.Z.    |    05 Sep 2012   •   08:30

Comisia Europeană a demarat o anchetă oficială împotriva Gazprom, după ce a suspectat gigantul rus că a "împiedicat concurenţa pe pieţele de gaz din Europa Centrală şi de Est", informează un comunicat trimis de la Bruxelles.

Organismul UE, care are printre responsabilităţi monitorizarea concurenţei în Europa, bănuieşte că Gazprom că a "împiedicat diversificarea aprovizionării cu gaz" în ţările din această regiune şi că "le impune clienţilor săi preţuri nejustificate la gaze, condiţionându-le de preţurile la petrol", potrivit AFP.

"Dacă vor fi dovedite, astfel de practici sunt susceptibile de a constitui o restricţionare a concurenţei şi de a provoca o creştere a preţurilor, precum şi o deteriorare a securităţii aprovizionărilor", ceea ce "în ultimă instanţă, dăunează consumatorilor europeni", a explicat Comisia Europeană.

Deschiderea acestei proceduri "nu afectează rezultatul anchetei", dar Comisia va trata dosarul cu prioritate, se mai arată în documentul amintit.

În urmă cu un an, Comisia a anunţat că va face inspecţii-surpriză la companii din sectorul gazelor naturale din Europa, iar mai multe surse au explicat apoi că percheziţiile vizează Gazprom.



×
Subiecte în articol: Gazprom Comisia Europeana ancheta gaz
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close