Antena 3 CNN Externe Gimnaziul cu predare în limba română din Corjova, ameninţat de Tiraspol cu închiderea

Gimnaziul cu predare în limba română din Corjova, ameninţat de Tiraspol cu închiderea

Gimnaziul cu predare în limba română din Corjova, ameninţat de Tiraspol cu închiderea
16 Iul 2014   •   15:48

Gimnaziul cu predare în limba română din localitatea Corjova, situată în stânga Nistrului, dar care se subordonează de facto autorităţilor de la Chişinău, riscă să rămână fără sediu, administraţia separatistă transnistreană susţinând că instituţia nu şi-a achitat la timp plata pentru chiria clădirii, scrie Agerpres.

Potrivit mass-mediei de la Chişinău, patru reprezentanţi ai administraţiei transnistrene au venit marţi la gimnaziul din Corjova, ameninţând cu închiderea instituţiei dacă aceasta nu achită în termen de trei zile 700.000 de lei moldoveneşti (circa 50.000 de dolari), sumă care ar reprezenta chiria restantă.

''Mi-au pus clar condiţiile că, dacă nu plătim chiria, atunci ei reziliază contractul şi ne iau clădirile, iar în aceste clădiri instalează un punct de miliție. În celelalte clădiri s-au uitat şi au spus că se poate amenaja un detaşament al pretinsului lor minister al apărării', a afirmat directorul gimnaziului din Corjova, Constantin Sucitu, citat de televiziunea publică de la Chişinău.

Pentru arenda spaţiului, gimnaziul trebuie să plătească în fiecare lună câte 50.000 de lei moldoveneşti (circa 3.580 de dolari). ''Fiindcă noi nu am plătit nici în 2013 și nici în 2014, ne-au pus penalităţi de 100.000 de lei moldoveneşti (circa 7.200 de dolari). Înseamnă că noi trebuie să plătim aproximativ un milion de lei (moldovenești). Ei pot să meargă la diferite provocări ca să nu putem începe anul de studii 2014 — 2015'', a mai indicat directorul gimnaziului.

El a explicat de ce până acum banii pentru chiria clădirii nu au ajuns în conturile administraţiei separatiste din regiune, precizând că Tiraspolul insistă pentru deschiderea unui cont într-o bancă din stânga Nistrului, iar această solicitare nu poate fi acceptată, deoarece gimnaziul este în subordinea Ministerului Educaţiei de la Chişinău.

Constantin Sucitu a precizat că a informat autoritățile de la Chişinău, dar şi instituţiile internaţionale acreditate în Republica Moldova despre amenințările Tiraspolului.

În luna mai, conducerea gimnaziului a fost amendată de Tiraspol cu 100.000 de lei moldovenești (circa 7.200 de dolari) pentru neachitarea chiriei.

Înaltului Comisar al OSCE pentru minorităţi naţionale, Astrid Thors, care s-a aflat săptămâna trecută într-o vizită de două zile la Chișinău și Tiraspol, atrăgea atenţia că şcolile cu predare în limba română din regiunea transnistreană ar putea fi închise dacă autoritățile de pe ambele maluri ale Nistrului nu vor ajunge la un acord înainte de începerea anului şcolar.

 

×
Subiecte în articol: Tiraspol Republica Moldova
Parteneri
Fosta poliţistă din dosarul fraţilor Tate, trântită la pământ
x close