Antena 3 CNN Externe "Go in and get". A fost publicat ordinul care l-a ucis pe bin Laden

"Go in and get". A fost publicat ordinul care l-a ucis pe bin Laden

"Go in and get". A fost publicat ordinul care l-a ucis pe bin Laden
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de M.Z.    |    27 Apr 2012   •   08:52

Acordul dat de preşedintele american Barack Obama pentru asaltul trupelor Navy Seals asupra reşedinţei unde se ascundea Osama bin Laden a fost făcut public joi, sub forma unui memoriu al şefului CIA Leon Panetta şi publicat de revista Time, informează AFP.

Această "notă de înregistrare" a fost scrisă de mână pe o foaie cu antetul agenţiei de informaţii, la ora 10:35, pe 29 aprilie 2011 şi semnată de Leon Panetta, "DCIA" pentru Director CIA.

"Am primit un apel telefonic de la Tom Donilon (consilier pe probleme de securitate naţională al lui Barack Obama - n.r.), îndicând că preşedintele a luat o decizie cu privire la ACI", a scris Panetta, care a preluat apoi conducerea Pentagonului în iulie.

"ACI" se referă la reşedinţa din Abbottabad, în nordul capitalei pakistaneze Islamabad, unde se afla liderul al-Qaida ucis în raidul forţelor speciale americane, pe 2 mai.

"Ordinul este de a intra şi captura pe bin Laden ("go in and get") şi dacă nu este acolo, de a pleca", detaliază Leon Panetta.



"Aprobarea este dată pe baza riscurilor prezentate preşedintelui. Orice alte riscuri adiţionale trebuie prezentate preşedintelui pentru examinare", are grijă să precizeze şeful CIA în această notă.

După numeroase întâlniri, Barack Obama a decis să opteze pentru un asalt al forţelor speciale împotriva reşedinţei, mai degrabă decât bombardarea locaţiei, în pofida riscului crescut de eşec.

Îmbarcaţi la bordul mai multor elicoptere, Navy Seals au pătruns în plină noapte în reşedinţă şi l-au împuşcat pe liderul al-Qaida cu un glonţ în cap.





×
Subiecte în articol: Osama Bin Laden Barack Obama CIA
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close