Antena 3 CNN Externe Google a transferat 19,9 miliarde de euro în paradisul fiscal din insulele Bermude

Google a transferat 19,9 miliarde de euro în paradisul fiscal din insulele Bermude

Google a transferat 19,9 miliarde de euro în paradisul fiscal din insulele Bermude
Sursa foto: Foto: pixabay.com
04 Ian 2019   •   08:10

Google a transferat 19,9 miliarde de euro (22,7 miliarde dolari) în paradisul fiscal din insulele Bermude, în 2017, prin intermediul unei companii paravan înregistrată în Olanda, în cadrul unui aranjament care îi permite să îşi reducă obligaţiile fiscale, potrivit documentelor depuse la Camera de Comerţ din Olanda, transmite news.ro.

Suma transferată în 2017 prin intermediul Google Netherlands Holdings este cu aproximativ 4 miliarde de euro mai mare decât cea din 2016, potrivit documenttelor depuse pe 21 decembrie.

”Plătim toate taxele datorate şi respectăm legislaţia fiscală în toate ţările unde operăm, în toată lumea”, potrivit unui comunicat al Google.

”Google, ca şi alte companii multinaţionale, plăteşte marea majoritate a taxelor corporative în ţara sa de origine şi am plătit în ultimii 10 ani un impozit efectiv de 26%”, a explicat compania.

Timp de peste un deceniu, acest aranjament a permis grupului Alphabet, compania mamă a Google, să plătească impozite mai mici de 10% pe profiturile obţinute în afara SUA, echivalente cu aproximativ un sfert din impozitul mediu din pieţele sale externe.

Filiala din Olanda este folosită pentru transferarea veniturilor obţinute din redevenţele obţinute în afara Statelor Unite către Google Ireland Holdings, o afiliată din Bermuda, unde companiile nu plătesc impozit pe venit.

Strategia, cunoscută sub numele de “Double Irish, Dutch Sandwich”, este legală şi permite Google să evite activarea taaxelor americane sau europene pentru fondurile respective, care reprezintă majoritate profiturilor obţinute în străinătate.

Cu toate acestea, la presiunea Uniunii Europene şi a Statelor Unite, Irlanda a decis în 2014 să elimine aranjamentul, oprind avantajele fiscale acordate Google în 2020.

Google Netherlands Holdings  a plătit taxe de 3,4 milioane de euro în Olanda, în 2017, potrivit documentelor, la un profit brut de 13,6 milioane de euro.

×
Parteneri
Vremea se răceşte brusc în România. Zonele vizate de alerta ANM
x close