Antena 3 CNN Externe Google colaborează cu un trib din bazinul amazonian. Vezi aici pentru ce

Google colaborează cu un trib din bazinul amazonian. Vezi aici pentru ce

Google colaborează cu un trib din bazinul amazonian. Vezi aici pentru ce
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
17 Iun 2012   •   17:11

Google a dezvăluit, sâmbătă, la Rio de Janeiro, o hartă culturală a tribului Surui, o aplicaţie digitală care va ajuta această populaţie din bazinul amazonian să împărtăşească lumii întregi cunoştinţele sale vaste despre pădurile din zonă şi să combată astfel defrişările, informează lemonde.fr.
   
Harta, rezultatul unui parteneriat încheiat pe cinci ani între Almir, şeful tribului Surui, şi gigantul american Google, a fost prezentată în premieră mondială la un forum al companiilor, organizat în seria de evenimente care preced Conferinţa mondială pentru dezvoltare durabilă "Rio+20".
   
Pe imaginea animată reprezentând planeta noastră creată de Google Earth se poate vedea un mic punct, ce reprezintă o zonă de pe teritoriul Braziliei: acolo trăieşte tribul Surui, un trib cu 1.300 de membri, care trăiesc pe un teritoriu de 240.000 de hectare, în statul amazonian Rondonia, în nord-vestul ţării. Aplicaţia prezintă fotografii şi înregistrări video în 3D cu pădurea unde trăiesc indigenii, însoţite de descrieri ale tradiţiilor şi obiceiurilor acestora. Aceste imagini pot fi consultate pe Google Earth, dar şi pe site-ul Paiter.org.
   
Purtând un "coif" din pene multicolore, şeful tribului, Almir, a salutat acest proiect care "arată lumii întregi, cu ajutorul Google, valoarea culturii noastre". Almir, care a propus grupului Google ideea realizării unei astfel de hărţi, în timpul unei călătorii întreprinse în Statele Unite în urmă cu cinci ani, a declarat într-o conferinţă de presă că este deosebit de mândru de contribuţia adusă de tribul Surui la acest proiect, în special pentru părţile sale narative.
   
Almir a spus că membrii tribului său vor utiliza această hartă şi telefoane inteligente pentru a supraveghea defrişările clandestine din jurul teritoriului lor. Acelaşi lider amazonian a spus că obiectul său este acela de a creşte gradul de conştientizare în rândul oamenilor referitor la necesitatea unei folosiri durabile a pădurilor.
   
"Noi cunoaştem pădurea, Google cunoaşte tehnologia, iar noi am încheiat un parteneriat pentru bunăstarea pădurilor", a adăugat el.
   
Reprezentanţii grupului american au spus la rândul lor că aceeaşi tehnologie va fi folosită pentru a ajuta şi alte triburi indigene din lume, inclusiv în Canada şi în Noua Zeelandă. În 2011, Google a cartografiat deja o secţiune importantă din bazinul fluviului amazonian Rio Negro, transpunând în inima pădurii programul său Street View, care permite internauţilor să exploreze oraşe cu imagini care se pot roti la 360 de grade.

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close