Antena 3 CNN Externe Goran Hadzic, fostul şef politic al sârbilor din Croaţia, a murit la 57 de ani. Era suspectat de crime de război

Goran Hadzic, fostul şef politic al sârbilor din Croaţia, a murit la 57 de ani. Era suspectat de crime de război

Goran Hadzic, fostul şef politic al sârbilor din Croaţia, a murit la 57 de ani. Era suspectat de crime de război
Sursa foto: Foto: novosti.rs
13 Iul 2016   •   00:46

Fostul şef politic al sârbilor din Croaţia, Goran Hadzic, suspectat de crime de război şi crime împotriva umanităţii în timpul conflictelor din fosta Iugoslavie (1991-1995), a decedat marţi, a anunţat agenţia oficială de presă sârbă Tanjug, preluată de AFP.

Numele lui Hadzic, 57 de ani, este mai ales asociat cu masacrul de la Vukovar, una dintre cele mai negre pagini ale acestui conflict intercomunitar sângeros: 264 de persoane au fost executate după ce s-au refugiat într-un spital la începutul războiului, în noiembrie 1991.

Dar Hadzic a fost eliberat în aprilie 2015 suferind de cancer la creier şi procurorul Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) a cerut în mai închiderea oficială a procesului său, aminteşte France Presse.

El trebuia iniţial să răspundă la 14 capete de acuzare pentru crime împotriva umanităţii şi crime de război comise în timpul războiului din Croaţia.

În afară de Vukovar, el era acuzat de a fi responsabil pentru masacrul unor civili croaţi forţaţi să meargă într-un câmp de mine în apropierea oraşului Lovas din estul Croaţiei, în octombrie 1991.

El era de asemenea suspectat de implicare în deportarea a zeci de mii de croaţi şi de non-sârbi, în scopul de a crea un stat sârb în Croaţia.

Acest fost "preşedinte" al republicii sârbe autoproclamate Krajina, care nu a fost recunoscută de comunitatea internaţională, trăia după ce a fost eliberat la Novi Sad în nordul Serbiei.

În momentul arestării sale în iulie 2011, Hadzic era ultimul din cei 161 de inculpaţi urmăriţi de TPIY, fondat în 1993 la Haga. El a fost arestat în Serbia după ce a fost căutat şapte ani.

"După o boală gravă, Goran Hadzic a murit marţi", a declarat Tanjug precizând că el a decedat la spitalul din Novi Sad.

Fostul lider politic al sârbilor din Bosnia, Radovan Karadzic, 71 de ani, a fost condamnat pe 24 martie la 40 de ani închisoare pentru genocid. Ultranaţionalistul sârb Vojislav Seselj, 61 de ani, a fost în schimb achitat de toate capetele de acuzare. Fostul şef militar al sârbilor bosniaci, Ratko Mladic, 73 de ani, este în prezent judecat de TPIY. Fostul preşedinte sârb Slobodan Milosevic a murit în detenţie în 2006 la 64 de ani înainte de încheierea procesului său în faţa TPIY pentru genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii, mai aminteşte AFP.

Declanşate de declaraţiile de independenţă ale Croaţiei şi Sloveniei în iunie 1991, războaiele din fosta Iugoslavie au făcut peste 130.000 de morţi până în 1999.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Incendiu puternic într-o parcare plină cu TIR-uri, la Timişoara!
x close