Antena 3 CNN Externe Gorbaciov: SUA are nevoie de propria perestroika

Gorbaciov: SUA are nevoie de propria perestroika

Gorbaciov: SUA are nevoie de propria perestroika
Sursa foto: mihail gorbaciov
08 Iun 2009   •   09:02

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a declarat că Statele Unite trebuie să facă reforme mari dacă doreşte succes în provocările legate de mediu, economie sau în social.
Într-un articol pentru Washington Post, Gorbaciov scrie că ?în occident, ruperea Uniunii Sovietice a fost privită ca o victorie totală ce a dovedit că Vestul nu trebuie să se schimbe. Liderii Occidentali erau convinşi că sunt la cârma sistemul bun al unui model funcţional aproape perfect economic. Intelectualii credeau că istoria s-a încheiat.'Consensul Washington', dogma pieţelor libere, bugetele echilibrate cu orice cost au fost împărţite cu forţa restului lumii.
Apoi a venit criza economică din 2008 şi 2009, şi a devenit evident că noul model occidental este o iluzie ce a sevit mai ales celor foarte bogaţi. Statisticile arată ce cei din clasa de mijloc sau săracă nu au avut aproape niciun beneficiu din creşterea economică a deceniilor trecute.
Actuala criză globală demonstrează că liderii marilor puteri, în special în Statele Unite, nu au văzut semnalele ce cereau o perestroika. Rezultatul este o criză ce este numai financiară şi economică. Este politică, de asemenea.
Modelul din ultimele decenii ale secolului 20 s-a dovedit a fi nesustenabil. Se baza pe căutarea superprofitului şi hiper-consumului, pe baza exploatării nereţinute a resurselor şi pe iresponsabilitate socială şi de mediu?, crede Gorbaciov.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Mihail Gorbaciov criza economica
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close