Antena 3 CNN Externe Gordon Brown cere Congresului SUA să ajute la salvarea lumii

Gordon Brown cere Congresului SUA să ajute la salvarea lumii

Gordon Brown cere Congresului SUA să ajute la salvarea lumii
Sursa foto: gordon brown
05 Mar 2009   •   02:29


Gordon Brown a devenit al cincilea premier britanic care s-a adresat Congresului american după ce a ţinut un discurs în faţa acestui organism, unde a lăudat America, calificând-o ca o ?naţiune indispensabilă?.

El a cerut SUA să nu se retragă în protecţionismt şi să ajute la protejarea lumii sărace, cerând politicienilor americani să i se alăture în realizarea unui efort global de combaterea crizei, dar şi să conducă lumea în combaterea schimbărilor climaterice.

Brown a remarcat în discursul său că foştii premieri s-au adresat Congresului în vreme de război.

?Vin acum să vorbesc despre bătălii noi şi diferite pe care trebuie să le dăm împreună, să vorbesc desre o economie în criză şi o planetă în pericol?. Acesta nu a mai repetat afirmaţiile anterioare că actuala criză a început în SUA, dar a lăudat în schimb inovaţia americană şi a cerut SUA să conducă lumea în afara ?uraganului? economic, dar şi să protejeze lumea de schimbarea climei.

?Ar trebui să profităm de moment, deoarece niciodată până acum nu am văzut o lume atât de dispusă se unească. Şi niciodată nu a fost mai mare nevoie de aceasta?.

?Cred că voi, naţiunea care a avut viziunea să trimită un om pe Lună, sunteţi de asemenea naţiunea cu viziunea de a proteja şi păstra Pământul?, declara Brown, care a fost aplaudat de 19 ori în picioare.

El i-a împins pe legiuitori să adopte planul său pentru o nouă ordine globală în sistemul financiar. Liderul britanic a ţinut un discurs de 40 de minute în care a mai cerut Iranului să înceteze cu ameninţările şi să suspende programele nucleare, pentru a se realătura comunităţii internaţionale.

De asemenea, a făcut apel la SUA să se asigure că toţi copiii din lume vor avea acces măcar la educaţia primară, acesta fiind ?cel mai mare cadou pe care îl putem face?.

La aproape şase ani, după ce războiul din Irak a rupt alianţele transatlantice ale SUA, Brown le-a spus congresmenilor că Washington poate conta pe ?cea mai pro-americană conducere europene din istoria recentă?.

Oficialul londnoez a estimat că economia mondială se va dubla în următorii 20 de ani.


Antena3.ro

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close