Antena 3 CNN Externe Grecia începe să-i amendeze pe cetăţenii de peste 60 de ani nevaccinaţi

Grecia începe să-i amendeze pe cetăţenii de peste 60 de ani nevaccinaţi

Grecii cu vârste de peste 60 de ani care nu s-au vaccinat încă vor primi o amendă lunară de 100 de euro.

Grecia începe să-i amendeze pe cetăţenii de peste 60 de ani nevaccinaţi
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    18 Ian 2022   •   09:12

Totuşi, guvernul grec a exclus scenariul extinderii vaccinării obligatorii la alte categorii de vârstă. De la anunţarea amenzilor, 90% dintre cetăţenii de peste 60 de ani s-au vaccinat ori s-au programat pentru vaccinare.

Grecia a impus luni un mandat de vaccinare pentru persoanele de peste 60 de ani, deoarece acoperirea rămâne sub media Uniunii Europene și o creștere recentă a infecțiilor a susținut presiunea asupra spitalelor.

Persoanele în vârstă care nu se vaccinează vor fi sancționate, începând de la o amendă de 50 de euro în ianuarie și urmată de o amendă lunară de 100 de euro după aceea.

Aproximativ două treimi din populația de 10,7 milioane a Greciei este în prezent complet vaccinată – media UE este puțin peste 70%. Rata deceselor și a spitalizărilor zilnice a crescut în urma răspândirii recente a variantei Omicron.

Ministrul Sănătății, Thanos Plevris, a declarat că amenzile vor fi colectate prin intermediul biroului fiscal, banii care vor fi folosiți pentru a ajuta la finanțarea spitalelor de stat.

„Factorul de vârstă este important datorită impactului său asupra serviciului public de sănătate”, a declarat Plevris, duminică, la televiziunea privată Open TV.

Noile infecții au crescut brusc la începutul lunii ianuarie și s-au diminuat în ultima săptămână, potrivit ABC News.

Mandatul pentru cei peste 60 de ani a fost anunțat la sfârșitul lunii decembrie și, potrivit datelor guvernamentale, aproximativ 41,5% dintre cele 530.000 de persoane vizate de măsură sunt acum complet vaccinate.

Grecia are a șaptea cea mai în vârstă populație din lume, măsurată prin ponderea rezidenților cu vârsta de 65 de ani și peste, potrivit Biroului de referință al populației din SUA.

×
Subiecte în articol: Grecia vaccinare amenzi COVID-19
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close