Antena 3 CNN Externe Grecia este aproape de un nou acord cu troica internaţională

Grecia este aproape de un nou acord cu troica internaţională

Grecia este aproape de un nou acord cu troica internaţională
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
07 Iul 2013   •   15:26
Grecia este aproape de un acord cu creditorii internaţionali privind concedierea mai multor mii de angajaţi, măsură necesară pentru primirea următoarei tranşe, de 8,1 miliarde de euro, a  împrumuturilor externe, au declarat mai mulţi oficiali guvernamentali, scrie presa elenă, conform Mediafax.
"Au fost făcute progrese foarte importante", a afirmat un oficial din Ministerul de Finanţe sâmbătă seara, după mai multe ore de negocieri cu reprezentanţi ai troicii creditorilor - UE, Banca Centrală Europeană şi FMI, transmite Athens News Agency.
Un alt oficial, angajat al Ministerului Reformei Administrative, a afirmat că s-a ajuns la o înţelegere privind concedierea miilor de angajaţi şi nu este necesară o nouă întâlnire.
Grecia are nevoie de un acord cu troica până luni, când Eurogroup se reuneşte pentru a decide dacă statele din zona euro vor acorda următoarea tranşă pentru statul elen, de 6,3 miliarde de euro. FMI va anunţa până la sfârşitul lunii iulie dacă va elibera 1,8 miliarde de euro, contribuţia instituţiei internaţionale la tranşa totală de 8,1 miliarde de euro.
Fondurile sunt necesare statului elen pentru a răscumpăra de titluri în valoare de 6,6 miliarde de euro şi maturităţi de trei şi şase luni, care ajung la scadenţă în august.
Reformele negociate includ concedierea, până la sfârşitul anului a 4.000 de angajaţi din sectorul public. De asemenea, Grecia trebuie să mute 25.000 de angajaţi publici pe alte posturi în cadrul administraţiei.
Măsurile privind piaţa muncii vor fi incluse într-o lege care va fi transmisă parlamentului luni.
Statele zonei euro şi FMI au ajutat Grecia cu două pachete de împrumuturi începând din 2010, după ce îndatorarea foarte ridicată a blocat accesul statului elen la piaţa financiară. Împrumuturile au fost condiţionate de măsuri de austeritate şi reforme.
 

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close