Antena 3 CNN Externe Grecia este pârjolită de cele mai grave incendii de vegetație din istorie. Autorităţile au activat o alertă de gradul 5 de risc

Grecia este pârjolită de cele mai grave incendii de vegetație din istorie. Autorităţile au activat o alertă de gradul 5 de risc

Grecia este pârjolită de unele dintre cele mai grave incendii de vegetație din istorie. Cristi Popovici, trimisul special al Antenei 3 în Grecia, este la fața locului şi prezintă situaţia din cele mai afectate zone din teritoriul elen.

Grecia este pârjolită de cele mai grave incendii de vegetație din istorie. Autorităţile au activat o alertă de gradul 5 de risc
de Claudia Popovici    |    05 Aug 2021   •   17:17

Evia este cea mai mare insulă a țării și s-a transformat într-un infern al flăcărilor în ultima perioadă. Sute de case au ars, 15 sate au fost evacuate, iar pentru turiști relaxarea din vacanță este acum înlocuită cu o spaimă foarte puternică.

Au fost aproape 120 de focare în ultimele 24 de ore cel mai recent izbucnit miercuri seară pe insula Evia. Ore în şir mii de oameni au trăit clipe de coşmar, chiar lângă Atena, din cauza unui incendiu izbucnit pe fondul caniculei și al vântului puternic.

Flăcările au mistuit zeci de hectare, iar pompierii au făcut faţă cu greu intervențiilor. Aerul este complet irespirabil, termometrele înregistrând între 45 și 48 de grade Celsius.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

De fiecare dată când pompierii reușesc să stingă focul într-o parte, un altul izbucnește într-o altă zonă foarte aproape de casele oamenilor. 

Sute de voluntari şi localnici au creat un front comun prin care se încearcă protejarea locuințelor. Pănă în acest moment nu a fost identificată cauza incendiilor, însă autorităţile bănuiesc că de vină ar fi canicula, dar nu exclud însă şi o intenție criminală.

În acest context, procuratura din Grecia intervine alături de pompieri pentru a încerca să afle cauza acestor dezastre. Pentru mâine, a fost anunțată o alertă de gradul 5 de incendii pentru că pericolul este iminent în continuare şi foarte multe zone în partea de sud a Greciei prezintă risc de incendii.

Grecia cere ajutor în lupta cu flăcările. România trimite peste 100 de pompieri

Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis acordarea unui ajutor umanitar extern de urgență, pentru autoritățile elene, acest lucru fiind o premieră pentru ţara noastră.

Astfel, cu sprijinul Departamentului pentru Situații de Urgență, un modul de intervenție specializat în stingerea incendiilor de pădure va fi dislocat în Grecia pentru a  putea sprijini salvatorii eleni în zonele puternic afectate de incendii.

Acest modul va fi format din 112 pompieri salvatori cu 23 de autospeciale ( 6 autospeciale de stingere incendii de pădure, 2 cisterne, 1 centru de comandă, 4 containere Multirisc, 1 generator, 2 tabere mobile, 1 autocar de intervenție, 2 microbuze, 4 autospeciale de primă intervenție și comandă).

 

×
Subiecte în articol: incendii Grecia
Parteneri
Programul Rabla 2024 începe astăzi!
x close