Antena 3 CNN Externe Grecia: Premierul Samaras a început discuţiile cu troica UE-BCE-FMI

Grecia: Premierul Samaras a început discuţiile cu troica UE-BCE-FMI

Grecia: Premierul Samaras a început discuţiile cu troica UE-BCE-FMI
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    05 Iul 2012   •   22:40

Noul premier grec, conservatorul Antonis Samaras, a început joi discuţiile cu şefii delegaţiei troicii creditorilor internaţionali ai ţării, UE-BCE-FMI, cu care intenţionează să renegocieze cel de-al doilea plan de ajutor pentru ţara sa.

Samaras a discutat joi, în prezenţa ministrului de finanţe Yannis Stournaras, cu Poul Thomsen (FMI), Klaus Masuch (BCE) şi Matthias Mors (CE), responsabili cu examinarea conturilor Greciei, potrivit AFP.

"Reformele au fost întrerupte, iar programul de redresare a economiei a ieşit de pe şine", a declarat la începutul săptămânii Joerg Asmussen, înalt responsabil din cadru BCE.

Misiunea troicii este de a evalua dimensiunea deficitului ce trebuie acoperit, ce eforturi sunt necesare, precum şi de a asculta propunerile guvernului elen. Potrivit presei, creditorii urmează să revină la Atena în ziua de 24 iulie, pentru un acord final.

Miza acestora este deblocarea următoarei tranşe - vitală pentru Grecia -, de 31,5 miliarde de euro, a împrumutului internaţional înainte de 20 august.

Premierul Samaras urma să insiste mai ales pe accelerarea procesului de privatizări, pe lansarea unei reforme fiscale şi pe reluarea restructurării posturilor publice, pentru a încerca să obţină bunăvoinţa creditorilor.

În ce-l priveşte pe prim-ministru, acesta ar dori, de asemenea, o prelungire cu 1-3 ani a termenului de aplicare a ajustării bugetare, care să atenueze austeritatea impusă statului elen din 2010.

Un alt subiect de discuţie, evocat mai ales de liderul stângii radicale de opoziţie, Alexis Tsipras, este obţinerea pentru Grecia a unei recapitalizări directe a băncilor prin FESF, aşa cum s-a întâmplat cu Spania la summitul UE.



×
Subiecte în articol: Grecia Antonis Samaras datorii
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close