Antena 3 CNN Externe Grecia şi Spania fierb din nou. Afectaţi de criza datoriilor şi măsurile de austeritate oamenii refuză să plătească preţul cerut

Grecia şi Spania fierb din nou. Afectaţi de criza datoriilor şi măsurile de austeritate oamenii refuză să plătească preţul cerut

Grecia şi Spania fierb din nou. Afectaţi de criza datoriilor şi măsurile de austeritate oamenii refuză să plătească preţul cerut
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
04 Aug 2012   •   20:49

Grecia şi Spania fierb din nou, grav afectate de criza datoriilor şi de măsurile de austeritate. Zeci de mii de oameni sunt în stradă şi susţin că reducerile bugetare nu pot decât să amplifice recesiunea. Ei spun că nu au de ce să plătească preţul ieşirii din criză, deoarece nu ei au provocat-o.

Sute de funcţionari publici din Madrid au ieşit în stradă, într-un protest spontan faţă de cel mai recent plan de austeritate anunţat de guvern. Au fost coruri de fluierături în faţa Ministerului de Finanţe. Dar şi haz de necaz. Manifestanţii l-au comparat pe premierul Mariano Rajoy cu Pinocchio, deoarece a crescut TVA, deşi în campania electorală promisese că nu o va face.

Tot în Spania, muncitorii feroviari au încetat lucrul pentru 24 de ore. Ei denunţă o altă măsură a guvernului: privatizarea căilor ferate, menită să reducă deficitul bugetar.

Protestele de stradă continuă şi în Grecia. În aceste zile, cei mai nemulţumiţi sunt salariaţii unor bănci cu capital de stat care urmează să fie privatizate, ceea ce va duce, cu siguranţă, la concedieri.

FMI şi Uniunea Europeană fac presiuni pentru consolidarea băncilor din Grecia, cărora criza datoriilor publice le-a adus mari pierderi.


×
Subiecte în articol: proteste FMI
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close