Antena 3 CNN Externe Grecia. Sute de manifestanţi au protestat faţă de un proiect minier canadian de exploatare a aurului

Grecia. Sute de manifestanţi au protestat faţă de un proiect minier canadian de exploatare a aurului

Grecia. Sute de manifestanţi au protestat faţă de un proiect minier canadian de exploatare a aurului
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
12 Ian 2013   •   16:24

Sute de manifestanţi au protestat, sâmbătă, la Atena faţă de un proiect minier canadian de exploatarea a aurului în peninsula Halkidiki (nord), temându-se de pagubele ireversibile pe care acesta le-ar putea produce mediului local, relatează AFP.
   
"Da apei, nu aurului", "Păstraţi-vă cianura şi plecaţi", "Dacă vreţi aur, mergeţi să îl căutaţi în casieriile băncilor", au scandat manifestanţii mărşăluind către Parlamentul grec.
   
În cadrul marşului, tineri manifestanţi purtau trunchiuri de copaci în sicrie, în timp ce alţii erau îmbrăcaţi în costume de decontaminare.
   
Comitetele cetăţeneşti, susţinute de stânga radicală Syriza, principalul partid al opoziţiei greceşti, încearcă să obţină abandonarea proiectului încă din 2011, când Guvernul a permis Gold, o filială a grupului canadian Eldorado Gold, să efectueze foraje în regiune.
   
O altă companie canadiană, TVX, a lansat o operaţiune similară în aceeaşi regiune în anii '90, după care s-a retras în 2003.
   
Primarul din Salonic şi autorităţile locale susţin noul proiect care ar urma să creeze sute de locuri de muncă, dar populaţia este divizată.
   
Criticii investiţiei susţin că exploatarea minieră va contamina rezervele de apă locale şi va conduce la poluarea aerului cu substanţe foarte toxice, cum ar fi plumb, cadmiu, mercur şi arsenic.
   
Peninsula Halkidiki din nordul Greciei este o destinaţie turistică preferată în special de cetăţenii ţărilor balcanice şi de ruşi.

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close