Antena 3 CNN Externe Grecia trebuie să adopte noi măsuri de austeritate. Ce prevede raportul Comisiei Europene

Grecia trebuie să adopte noi măsuri de austeritate. Ce prevede raportul Comisiei Europene

Grecia trebuie să adopte noi măsuri de austeritate. Ce prevede raportul Comisiei Europene
Sursa foto: Foto: pakalertpress.com
de M.Z.    |    13 Mar 2012   •   15:26

Grecia va fi nevoită să reducă cheltuielile guvernamentale cu alte 5,5% din PIB în 2013 şi 2014, pentru a îndeplini ţintele fiscale cuprinse în al doilea program de sprijinit, arată un raport al Comisiei Europene, din care Reuters a obţinut o copie.

Raportul executivului comunitar estimează că pachetul de măsuri de austeritate adoptat de Grecia la începutul acestui an, care ar urma să realizeze economii echivalente cu 1,5% din PIB, ar trebui să permită autorităţilor elene să îndeplinească ţinta de a reduce deficitul primar la un procent în acest an, potrivit Agerpres.

"Cu toate acestea, prognozele actuale scot în evidenţă decalaje fiscale mari în 2013-2014" se arată în raportul Comisiei, care estimează că decalajul pentru următorii doi ani se ridică la 5,5%.

"În consecinţă, noi reduceri substanţiale de cheltuieli vor trebui anunţate şi adoptate de Grecia în următoarele luni, în special cu ocazia revizuirii bugetului în luna mai 2012", susţine raportul Comisiei Europene.

Potrivit acestui raport, guvernul revizuieşte în prezent programele de cheltuieli publice, concentrându-se pe realizarea de economii la capitolele transferuri sociale, apărare şi restructurarea administraţiei centrale şi locale.

De asemenea vor avea loc restructurări de personal în sectorul public, în urma introducerii unei reguli potrivit căreia se pot face angajări într-o proporţie de unu la cinci, adică un angajat nou la cinci posturi eliberate.

Noile măsuri sunt necesare pentru ca Grecia să poată beneficia în continuare de ajutor financiar din partea zonei euro şi a Fondului Monetar Internaţional, în conformitate cu cel de-al doilea program de asistenţă, în valoare de 130 miliarde de euro, care va asigura finanţarea Greciei până în 2014.

Pentru a primi noi tranşe însă, Grecia trebui să ajungă la un surplus bugetar primar de 1,8% în 2013 şi 4,5% în 2014.

"Actualele politici nu sunt suficiente pentru ca aceste ţinte să fie atinse. Guvernul va trebui să identifice măsuri echivalente cu 5,5% din PIB până în luna iunie 2012 şi să le adopte în bugetele pentru 2013 şi 2014 pentru a putea atinge aceste ţinte", se arată în raportul Comisiei Europene.

Grecia urmează să organizeze alegeri parlamentare în luna aprilie. Ţara suferă deja de pe urma măsurilor de austeritate, un nivel ridicat al şomajului fiind înregistrat în special în rândul tinerilor.

×
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close