Antena 3 CNN Externe Grecia va avea guvern până diseară. Stânga moderată va sprijini un Executiv de uniune naţională

Grecia va avea guvern până diseară. Stânga moderată va sprijini un Executiv de uniune naţională

Grecia va avea guvern până diseară. Stânga moderată va sprijini un Executiv de uniune naţională
de M.Z.    |    20 Iun 2012   •   14:59
Update 15.20 - "Grecia are un Guvern", a dat asigurări miercuri liderul socialist grec Evanghelos Venizelos, prevalându-se de un acord final cu dreapta şi stânga moderată în vederea desemnării "până (miercuri) seara" a noii echipe.

"Vom anunţa acest mesaj mâine (joi), în cadrul Eurogrup", care urmează să examineze joi calea de urmat cu Grecia, a adăugat Venizelos, la finalul unei reuniuni cu liderul dreptei Antonis Samaras, potrivit AFP.
______________________________________________________

Liderul stângii moderate din Grecia, Fotis Kouvelis, a declarat miercuri că partidul său "va da un vot de încredere" unui guvern de coaliţie pe care îl pregăteşte şeful dreptei, Antonis Samaras, câştigătorul alegerilor de duminică, împreună cu socialiştii.

"Am decis să dăm un vot de încredere (noului Guvern - n.r.). Vreau să cred că am încheiat un acord privind programul de guvernământ", a declarat Kouvelis, liderul Stângii Democratice (Dimar), în urma unei întâlniri cu Samaras, informează AFP, potrivit Mediafax.

Samara a ieşit învingător în alegerile de duminică, însă fără a avea o majoritate absolută, astfel că începânde de luni a purtat discuţii cu Evanghelos Venizelos, liderul socialiştilor din Pasok şi cu Fotis Kouvelis.

Cele trei partide pro-europene au ajuns la un acord "a priori" privind urgenţa formării unei alianţe guvernamentale în vederea scoaterii ţării din recesiunea gravă prin "renegocierea memorandumului", planul de austeritate impus de creditori în schimbul continuării programului de ajutor prin împrumuturi internaţionale.

Ca şi cei doi parteneri ai săi, dreapta şi socialiştii, Kouvelis doreşte o renegociere a planului de austeritate bugetară, impus de creditori, UE şi FMI, în schimbul împrumuturilor internaţionale, în vederea atenuării efectelor planului de austeritate.

"Programul de guvernare, care este în curs de negociere va elibera ţara de termenii duri impuşi societăţii elene", susţine Kouvelis.

Dreapta a câştigat 129 de locuri din cele 300 în Parlament, Pasok 33, iar Dimar 17.

Alianţa celor trei formaţiuni va permite formarea unui guvern "de uniune naţională" cu 179 de locuri, faţă de opoziţia reprezentată în special de sânga radicală (Syriza), foarte critică la adresa creditorilor.

Kouvelis este un disident al partidului Syriza, de care s-a despărţit în 2010  pentru a forma Dimar, cu un discurs mai moderat.

În decurs de doi ani, un ajutor masiv, în valoare totală de 247 de miliarde de euro - două împrumuturi în valoare de 110 şi, respectiv, 130 de miliarde de euro până în 2015 şi o ştergere a datoriei în valoare de 107 miliarde - a fost acordat Greciei, echivalând o dată şi jumătate cât PIB-ul ţării.



×
Subiecte în articol: Grecia guvern alegeri
Parteneri
Supermarketul din România care oferă 60 de bani pe orice sticlă reciclată
x close